Prefectul de Mures, Marius Pascan, a declarat, marti, ca in judet exista iminente pericole de conflicte interetnice, romano-maghiare, dar si cele declansate de romi, adaugand ca exista localitati unde oamenii au atentionat ca este posibila reeditarea unui nou Hadareni.

In ceea ce priveste relatiile dintre romani si maghiari, reprezentantul Guvernului in teritoriu a declarat ca acestea sunt inghetate la nivel institutional, respectiv intre Institutia Prefectului si conducerea Consiliului Judetean, transmite corespondentul NewsIn. „Am avut cu doamna presedinta o discutie transanta in care i-am posibilitati conflictuale majore. Sa nu incercam sa ne mintim frumos si sa facem declaratii diplomatice. Va rog sa-i transmiteti doamnei presedinta si consilierilor judeteni ca reprezentam interesele tuturor, nu doar a unor grupari de partid sau de alta natura”, i-a spus prefectul vicepresedintelui CJ, Szabo Arpad, prezent la intalnirea avuta cu primarii din judet.

Acest pericol este permanent in judetul Mures, intrucat unii au interesul politic sa intretina focare de conflict. Si mai sunt si alte focare de conflict in judet, pe care eu incerc sa le dezamorsez. Romii sunt nemultumiti ca nu le sunt promovate proiectele si nu sunt sustinuti decat declarativ de catre administratia publica si unele ONG-uri”, a declarat Marius Pascan.

Prefectul a insistat pe conflictele cu romii si a dat exemplul localitatii Laslaul Mare, unde oamenii au promis ca isi vor face singuri dreptate, fiind terorizati de romi. Marius Pascan a afirmat ca in aceste situatii trebuie sa fie atentionati si magistratii legat de deciziile pe care le iau. „In situatii concrete de conflicte la nivelul comunitatii s-a intamplat ca politistul sa-i sanctioneze pe cei care se fac vinovati de furturi si agresiuni. Faptele s-au repetat, comunitatea a ajuns sa se simta desconsiderata, nu s-au luat masuri legale. Politia a incercat sa-i sanctioneze, trimitea la Parchet propunere de retinere si nu primeau feed-back si s-a ajuns ca sute de oameni mi-au cerut oficial sa iau o masura. Acei oameni se laudau ca ei sunt intangibili din punct de vedere legal iar oamenii spuneau ca vor ajunge sa-si faca singuri dreptate, sa se ajunga la un al doilea Hadareni. Pentru ca am vazut rapoartele politistilor in care nu spuneau de ce s-a ajuns la degenerarea conflictului si i-am rugat sa imi scrie explicit ca au facut propunerea de retinere procurorului si ca acesta a refuzat in mod repetat sa ia masura ferma de retinere a persoanei in cauza”, a declarat prefectul.

Potrivit purtatorului de cuvant al IJP Mures, Livia Popa, ultimul conflict declansat de romi a avut loc luni noaptea, la Tarnaveni, pe platforma industriala Bicapa, unde au fost injunghiati trei paznici de catre romii care au intrat sa fure fier vechi. „Nu mai este nimic iesit din comun. Trupele DIAS sunt nevoite sa intervina ba in Reghin, ba la Tarnaveni. La Bicapa nu s-a intamplat ceva deosebit de grav deoarece a intervenit politia”, a declarat Popa.

La Bicapa Tarnaveni o suprafata de 100 de hectare este pazita de 4 persoane, angajati ai unei firme private din Bucuresti.

In Reghin focarul de conflict este cartierul Apalina, unde in toamna anului 2006 a avut loc un conflict intre romi si trupele DIAS.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.