Liderii PSD au stabilit luni in BPN ca la congresul din aprilie sa fie desemnat candidatul la prezidentiale si validat noul Statut, iar completarea functiilor vacante de vicepresedinti si de secretar general sa fie amanate dupa congres, au declarat pentru NewsIn surse din partid.

Potrivit surselor citate, in acest moment in PSD se ia in calcul posibilitatea ca vicepresedintii si secretarul general sa nu mai fie alesi de Congres, ca pana acum, ci de Consiliu. Cei favorabili acestei propuneri spun ca un Consiliu se organizeaza de doua ori pe an si ar duce la o flexibilizare in completarea functiilor ce devin vacante.

Adversarii ideii ca membrii BPN trebuie alesi de Consiliu, printre care se afla si Ion Iliescu, spun ca alegerea liderilor in Congres le aduce o mai mare legitimitate. O decizie in acest sens nu a fost luata, insa pana pe 25 martie comisia de modificare a Statutului va veni cu o propunere.

De asemenea, BPN al PSD a mai decis ca organizarea alegerilor interne in filiale sa aiba loc dupa congres, si nu pana la aceasta reuniune, pentru ca se doreste ca aceste alegeri sa aiba loc potrivit noului Statut.

PSD are cateva functii in BPN vacante: trei de vicepresedinti dupa demisia lui Ioan Rus, Vasile Dancu si Mihai Tanasescu si cea de secretar general dupa demisia lui Titus Corlatean. Pentru functiile de vice se vor inscrie, printre altii, Marian Oprisan, Marian Vanghelie, Constantin Nicolescu, Radu Mazare sau Nicusor Constantinescu, in timp ce Valeriu Zgonea, secretar general interimar, ar putea prelua mandatul cu drepturi depline.

La sfarsitul lui ianuarie, la Sinaia, Mircea Geoana anuntase ca la Congres se vor organiza alegeri pentru posturile vacante din BPN. "Nu avem o obligatie statutara ca dupa nici doi ani de la alegerile precedente, mandatul conducerii e pe patru ani, sa avem un congres pentru alegeri interne in partid la nivel de varf. Dar consider ca este necesar sa discutam si acest subiect in partid. Va fi o competitie si pentru sefia partidului? Poate ca da, poate ca nu", declara el pe 31 ianuarie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.