Presedintele PSD, Mircea Geoana declarat ca "este obligatia" PSD sa vina cu un plan anticriza, spunand ca bugetul de stat pe 2009, "este departe de a fi perfect, dar este o ancora pentru stabilizarea economiei", iar planul anticriza al Guvernului este "insuficient precizat".

"Avem un buget, este departe de a fi perfect, dar este o ancora pentru stabilizarea economie. Este obligatia partidului nostru sa venim cu un plan anti-criza, cu un plan de stimulare economica, cu un plan de pastrare a locurilor de munca, care sa fie oferit dezbaterii publice si, evident, coalitiei pentru a deveni un plan anti-criza coeerent", a declarat Mircea Geoana, duminica la conferinta de lansare a programului politic al stangii europene - Manifesto 2009.

El a mai spus ca planul anticriza al Guvernului "este inca insuficient precizat" si ca acesta "nu raspunde in acest moment la doua aspecte fundamentale". In opinia lui Geoana, un prim aspect ce trebuie rezolvat prin planul anticriza este reluarea creditarii economiei.

"In acest moment exista o lupta colosala de influenta, in Europa, pentru a vedea daca bancile care au sucursale in tarile din Europa de Centru si de Rasarit -economiile emergente- si isi vor duce banii din tarile aceastea catre sediul national, sau vom gasi un pachet inclusiv cu partenerii europeni, in care ceea ce reprezinta, pana la urma, banii romanilor, ai polonezilor, ai ungurilor, ai rusilor, ai ucrainienilor vor ramane si vor fi folositi ca si creditare in economiile din tarile in care aceste banci au facut profituri colosale in vremuri de expansiune economica", a explicat Mircea Geoana.

Un al doilea punct important pe care planul anticriza trebuie sa il contina este principiul solidaritatii. "Nu spun ca va fi usor, dar mi se pare nedrept ca de 20 de ani de zile de tranzitie, de momente mai bune sau mai proaste, cei vulnerabili, cei cu venituri mici, tinerii, pensionarii, oamenii cu dificultati, cei cu venituri modeste sa fie intotdeauna cei care platesc factura crizei si a tranzitiei si o casta de privilegiati sa fie totdeauna profitorii tranzitiei si ai crizei. Criza trebuie traversata solidar in societate", a precizat liderul PSD.

Astfel, Geoana explica importanta pentru PSD a elaborarii unei strategii coerente pentru problemele cu care se confrunta societatea in aceste momente. "Partidul care va reusi sa gaseasca un echilibru corect intre rolul statului in societate, dar un stat care sa vina in sprijinul cetateanului, partidul care va veni cu un raspuns coerent la criza economica, la problema locurilor de munca, la problema veniturilor salariale, la problema veniturilor pensionarilor, la problema relansarii economice, acel partid va fi castigatorul nu doar al alegerilor europene si prezidentiale din acest an, ci va fi partidul care va castiga o batalie mult mai profunda, a ideilor, a valorilor si a unui model de societate", a aratat Geoana.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.