Mai mult de jumatate dintre romani cred ca fostul presedinte Ion Iliescu ar trebui sa se retraga din viata politica. Aceasta este concluzia unui sondaj CURS, comandat de Jurnalul National si realizat in perioada 24-31 mai.

La o luna dupa Congresul PSD din 20 aprilie, CURS a realizat, la cererea Jurnalului National, o cercetare sociologica referitoare la schimbarile din acest partid. Din sondaj reiese ca romanii s-au pus la curent cu numele care apar in noua conducere a fostului partid de guvernamant. Intrebati daca stiu cine este actualul presedinte al PSD, 64% au indicat corect numele lui Mircea Geoana, dar 32% au refuzat sa raspunda la intrebare sau au spus ca nu stiu. 2% l-au indicat pe Adrian Nastase, 1% pe Ion Iliescu, iar 1% au indicat alte persoane.

BINE PENTRU TARA

Cat priveste soarta fostului presedinte Ion Iliescu, aproape jumatate dintre romani au apreciat drept pozitiv faptul ca nu mai este presedinte al partidului. La intrebarea: "Credeti ca este un lucru bun sau rau pentru tara faptul ca nu a mai fost ales Ion Iliescu presedinte al PSD la congresul partidului?", romanii au raspuns astfel: 47% au spus ca este un lucru bun, 24% au apreciat ca nu este nici bine, nici rau, iar 13% ca este un lucru rau.

RETRAGERE

Mai mult decat atat, peste jumatate dintre romani sunt de parere ca fostul presedinte Ion Iliescu ar trebui sa paraseasca viata politica. Chestionati despre "cum ar fi mai bine...", intervievatii au raspuns: 56% ca Iliescu ar trebui sa se retraga din viata politica, 12% ca ar trebui sa ramana in PSD si sa-si mentina sau sa primeasca o functie importanta, iar 9% ca ar trebui sa ramana in PSD fara nici o functie. In conditiile in care zvonurile despre posibilitatea ca Ion Iliescu sa infiinteze o alta formatiune politica s-au intensificat, doar 6% au spus ca ar fi mai bine ca acesta sa-si faca un alt partid pe care sa-l conduca. 17% au refuzat sa raspunda la intrebare sau au spus ca nu stiu.

DATE

Centrul de Sociologie Urbana si Regionala (CURS) a realizat sondajul pe un esantion de 2.000 de subiecti cu varste de peste 15 ani, in perioada 24-31 mai 2005. Interviurile s-au desfasurat la domiciliile subiectilor, eroarea maxima fiind de +/- 2,2% la o probabilitate de 0,95. Tipul esantionului este probabilist, selectia aleatoare a punctelor de esantionare si a subiectilor.

In analiza prezentata s-a tinut cont de nivelul de educatie al respondentilor (studii: sub liceu, liceu, peste liceu), de categoriile de varsta (15-30 de ani, 31-55 de ani, 56 de ani si peste), de venitul gospodariei, media fiind de 7,8 milioane de lei pe fiecare gospodarie. S-a mai tinut cont de mediul rezidential al respondentilor (urban sau rural) si de regiunile in care domiciliaza (Est - Moldova, Vest - Transilvania, Banat, Crisana-Maramures, Sud - Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Bucuresti).


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.