Eventualele dezacorduri cu privire la oportunitatea de a recurge la ajutorul Fondului Monetar International nu vor pune in pericol coalitia intre PSD si PDL, a declarat presedintele PSD Mircea Geoana intr-un interviu acordat agentiei Reuters.

Romania ar trebui sa trateze un acord cu FMI drept ultima solutie pentru acoperirea deficitului de lichiditati care ar putea aparea in urmatoarele luni, considera el. "Am ezitari considerabile, din cauza consecintelor sociale" pe care le-ar avea un imprumut la FMI, a declarat Geoana, adaugand ca ar prefera ca Romania sa obtina un imprumut doar de la Uniunea Europeana, in speranta ca acesta va presupune conditii mai putin stricte,transmite NewsIn.

Presiunile pentru un acord cu FMI se intensifica, a spus el totusi, dar acordul nu ar trebui incheiat decat cand vor exista informatii mai clare despre starea veniturilor statului in urmatoarele luni si cand planurile pentru protejarea locurilor de munca vor fi in vigoare.

"Prima mea optiune ar fi sa ma opun unui acord cu FMI", a declarat Geoana, liderul PSD si presedintele Senatului. "Avem nevoie de finantare externa, acest lucru este clar", a adaugat el.

Multi economisti cred ca un pachet de salvare de la UE si FMI este inevitabil, pentru consolidarea finantelor anul acesta, cand Romania se straduieste sa isi reduca deficitul de cont curent mare, intr-o perioada de criza mondiala de lichiditati. Fara un ajutor financiar, spun analistii, Romania risca sa se afunde intr-o criza financiara care i-ar putea afecta moneda si destabiliza economia.

"Nu stim cifrele, nevoile reale... Cand vom avea toate piesele puzzle-ului puse la un loc, vom fi in masura, ca partener in coalitie, sa spunem daca suntem de acord sau nu suntem de acord", a spus Geoana.

Romania a avut deja discutii preliminare cu UE pentru un pachet de mai multe miliarde de euro, iar premierul Emil Boc declarase ca o decizie privitoare la un acord cu FMI, similar celor solicitate anul trecut de Ungaria si Letonia, ar putea fi luata luna aceasta, reaminteste Reuters.

Insa Geoana a spus ca doreste un pachet economic mai amplu, care sa includa mai multa protectie pentru locurile de munca, posibile garantii ale statului pentru unele companii si discutii cu bancile straine din Romania despre imprumuturi. Aceste masuri ar putea reduce impactul masurilor de austeritate care vor insoti probabil un imprumut FMI, a spus el. "Daca nu putem evita un imprumut, trebuie sa luptam pentru conditii care sa nu fie ultraortodoxe", a spus el.

PSD are un program fiscal mai putin restrictiv decat PDL, alaturi de care guverneaza, dar participarea sa in guvernul condus de Boc a fost considerata esentiala pentru a asigura premierului suficient sprijin in Parlament pentru adoptarea masurilor necesare pentru a proteja economia de criza mondiala. Parlamentul urma sa aprobe marti bugetul pe 2009, cu obiectivul de a reduce deficitul bugetar la 2% din PIB, fata de 5% anul trecut.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.