In multe comune ale tarii, politica edilitara se face in spiritul lui Caragiale, dar nicaieri ca la Gruiu. Injuraturi, scalambaieli si bufnituri. E sedinta de Consiliu Local la Gruiu. Dupa cateva zile vine presa. Personajele se explica. Din nou injuraturi. Presa pleaca, tragicomedia continua.

De la alegerile locale incoace, in sala de sedinte a Consiliului Local Gruiu, doi Ioni se tot ciocnesc: primarul Ion Samoila, ales PNL, si consilierul Ion Banica, ales PRM. Si cum ambii "ioni“ sunt incarcati cu sarcina negativa, nu e de mirare ca se resping ca polii unui magnet.

Expozitiunea

Fosti contracandidati in campania electorala pentru obtinerea functiei de edil-sef al comunei Gruiu, Samoila si Banica nu au reusit sa ingroape securea razboiului.

Banica, un consilier zelos, cere permanent socoteala primarului si colegilor din consiliu. Multe dintre dispute au ajuns prin tribunale. Cei doi au nu mai putin de 17 procese. Ce nu ajunge la instante se rezolva "local“, prin orice mijloace, inclusiv cu pumnul.

Scanteia care aprinsese situatia inflamata de la sedinta de consiliu local din 28 ianuarie venea de la trei case mistuite de flacari, vizavi de vila domnului Banica. La randu-i, consilierul comunal Banica luase foc ca de ce numai doua dintre case fusesera reconstruite.

Una avusese asigurare, alta ar fi fost recladita prin ordin direct de la primar, iar cea de-a treia, a unora plecati in America, nu fusese recladita deloc. De aici scandal, injurii, „’mnezeii mamii lui!“, ca-n "Telegramele“ lui Caragiale. Pe post de Costachel Gudurau il avem pe Banica Ion, primarul Samoila intruchipandu-l perfect pe conu’ Raul Grigorascu.

In ziua cu pricina, politistii locali au aparut intr-o clipita „scrufulos“ la datorie, scotandu-l pe Banica din sedinta, dupa ce a fost "ciufulit“ de primar. Numai ca, patit, acesta inregistrase pe video si pe reportofon toata tarasenia si o daduse "anonima“ la B1 TV.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.