Presedintele PNL Calin Popescu Tariceanu l-a acuzat miercuri de nepasare pe prim-ministrul Emil Boc pentru disponibilizarile angajatilor de la Corpul de Control, printre cei nevoiti sa plece fiind si "femei insarcinate".

"Corpul de Control trebuie sa fie alcatuit din oameni care sa fie cat mai neutri, fara apartenenta politica, pentru ca daca sunt oameni de partid evident ca rezultatul analizelor va fi unul subiectiv si viciat al unuia sau altuia la PD si este foarte grav ca vad ca nu sunt avute in vedere nici macar un minimum de considerente de ordin umanitar. Sunt printre cei concediati doua angajate care sunt insarcinate, una care de-abia a nascut. Lucrul acesta denota o nepasare care este absolut nepermisa la acest nivel fata de soarta unor oameni", a comentat Tariceanu.

"Cred ca aici este, dincolo de ceea ce v-am spus, aceasta nesimtire, aceasta nepasare a lui Boc fata de oamenii care cred ca pe baza criteriilor profesionale au facut parte din acest corp de specialisti si el nu ia in considerente decat criteriile de aparteneta politica si de fidelitate fata de partid si fata de domnia sa. E regretabil, intr-o tara democratica si europeana sa se comporte si sa se gandeasca in acest fel", a mai adaugat el.

Tariceanu a numit decizia premierului drept "o tendinta discretionara" a lui Emil Boc de a disponibiliza oamenii nu pe baza unor criterii de performanta, "ci pe baza bunului plac". "Cred ca singurul criteriu ramas valabil acum pentru care unii raman angajati si unii vor fi angajati este cel al apartenentei de partid si vorbim aici de PD si, in al doilea rand, de recentul angajament de fidelitate, care este o premiera absoluta in Romania", a comentat fostul prim-ministru. Liderul PNL a subliniat ca in cei patru ani in care a condus Executivul nu a facut "acest gen de selectii pe criterii politice".

Modelul angajamentului de loialitate pe care trebuie sa il semneze angajatii Corpului de Control a fost modificat, angajatii urmand sa raporteze activitatile, situatiile si conflictele de interese care ar putea afecta calitatea de membru al Corpului de Control, nu increderea acordata de premier.

Modificarea modelului angajamentului de loialitate s-a facut printr-o decizie a premierului Emil Boc, publicata marti in Monitorul Oficial.

Astfel, punctul prin care angajatii se obliga sa comunice de indata conducatorului ierarhic superior "orice activitate sau situatie care ar putea afecta increderea acordata de primul-ministru", a devenit "orice activitate, situatie sau conflict de interese care ar putea afecta calitatea de membru al Corpului de control al primului ministru".

Punctul care prevedea ca angajatul trebuie sa actioneze in intreaga sa activitate numai in interesul asigurarii autoritatii nestirbite, prestigiului si realizarii prerogativelor primului-ministru, al legii, atributiilor si competentelor SGG-CCPM (Corpului de Control al primului-ministru n.r.), a fost eliminat.

In textul paragrafului prin care angajatii se obliga sa respecte "cu strictete" legislatia in vigoare, Regulamentul de organizare si functionare al SGG-CCPM si normele emise in temeiul acestuia, precum si orice dispozitie a primului-ministru, a sefului Corpului de Control si a ordonatorului principal de credite a fost introdusa si obligatia de a respecta Constitutia.

Aproape toti angajatii Corpului de Control al Primului - Ministru au primit marti decizii individuale prin care au fost anuntati ca sunt concediati. Decizia de concediere a angajatilor Corpului de Control al Primului-Ministru a fost luata dupa ce acestia nu au primit, din partea premierului Emil Boc, votul de incredere, decizia premierului fiind pusa in aplicare de Secretariatul General al Guvernului (SGG), a declarat marti pentru NewsIn seful SGG, Daniela Andreescu.

"Am pus in aplicare o decizie a prim-ministrului. (...) Premierul a dispus, in data de 6 ianuarie, analiza si verificarea activitatii Departamentului de Control. In urma acelei analize, premierul a dat vot de incredere unui numar de sapte persoane din cele 68 angajate in institutie. Decizia premierului este pusa in aplicare de SGG in calitate de ordonator de credite pentru actualul Corp de Control", a declarat Andreescu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.