Deputatii si senatorii au discutat marti aproape o cincime din numarul total al amendamentelor respinse si au aprobat, in forma stabilita de comisii, bugetele Administratiei prezidentiale, Cancelariei premierului, Secretariatului General al Guvernului, dupa ore intregi de certuri pe procedura.

Parlamentarii au incheiat marti, aproape de miezul noptii, prima runda de dezbateri asupra bugetului de stat pe 2009, adoptand, fara amendamente noi, bugetele Administratiei Prezidentiale, ale Senatului si Camerei Deputatilor, a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Curtii Constitutionale, Consiliului Legislativ, Curtii de Conturi, Consiliului Concurentei, Avocatului Poporului, CNSAS, CNA, Cancelariei premierului, Secretariatului General al Guvernului, Ministerului de Externe.

Deputatii si senatorii s-au contrazis, in ultimele doua ore ale dezbaterii, asupra modalitatii de vot privind amendamentele formulate de opozitie. Reprezentantii PNL si UDMR au protestat vehement impotriva deciziei presedintelui de sedinta, Alexandru Peres, de a supune votului zeci de amendamente la pachet si au acuzat incalcarea grosolana a regulamentalelor de functionare a celor doua Camere.

In replica, pesedistii si democrat-liberalii au sustinut necesitatea adoptarii rapide a proiectului si au solicitat limitarea "discutiilor sterile pe procedura". Pe aceasta tema au fost luate mai multe pauze de consultari, in urma carora grupurile parlamentare nu au ajuns insa la un consens, iar opozitia a incercat de cateva ori sa provoace sistarea dezbaterilor, motivand fie lipsa de cvorum, fie ca discutiile sunt superficiale.

In jurul orei 22.00, Parlamentul adoptase 26 de articole ale legii bugetului de stat pe 2009 din cele 27, dezbaterile concentrandu-se mai mult pe chestiuni procedurale legate de cvorum, decat asupra amendamentelor propriu-zise si a inceput discutarea anexelor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.