Fostul premier a criticat, in cadrul dezbaterilor parlamentare, proiectul bugetului pe anul 2009 elaborat de cabinetul Boc, caracterizandu-l ca fiind "catastrofal", avand ca efect "intrarea in recesiune" a economiei romanesti.

Tariceanu a a afirmat ca bugetul de stat ar fi trebuit axat pe o directie clara, obiectivele anuntate de premierul Emil Boc neputand sa fie aplicate in mod simultan. "Fie vrea ca prin acest buget sa stimuleze cresterea economica si mentinerea si crearea locurilor de munca, fie doreste sa investeasca in infrastructura, fie doreste sa faca politica sociala. Oricare din aceste tinte sunt onorabile si sigur ca sunt definitorii unui anumit Guvern si o anumita majoritate politica. Problema este ca toate acestea nu pot fi realizate simultan", a declarat fostul premier, in plenul comun al Camerelor, potrivit NewsIn.

Liderul PNL a atras atentai premierului Boc ca deficitul bugetar si excedentul bugetar nu se reporteaza de la un an la altul. "Daca Guvernul anterior ar fi avut un excedent de un miliard de euro, sa spunem o cifra oarecare, acel miliard nu ar fi putut fi pus in bugetul pe anul 2009. Deci Bugetul din 2009, constructia lui nu are nimic de-a face cu bugetul anterior. Nemaivorbind de faptul ca trebuie sa tineti cont ca toata Uniunea Europeana, ma refer la tarile vechi, au reusit sa se refaca dupa razboi, sa se modernizeze, sa isi faca infrastructuri, cum ? Mergand cu deficite bugetare importante, cu alte cuvinte, cheltuind bani multi pentru constructia infrastructurii", a spus Tariceanu.

"Sigur ca intre timp, regulile s-au schimbat, dar sunt tari care au datorie publica de peste 100% din PIB, iar Romania in momentul de fata are cea mai scazuta datorie publica din intreaga UE. Si sa stiti ca nu se moare din deficit bugetar", a adaugat fostul premier.

De asemenea, Tariceanu a enumerat, procentele din PIB alocate domeniilor importante, comparandu-le cu valorile bugetelor din anul 2008."La invatamant, 4,5% din PIB, fata de 6% in 2008, la sanatate, 3% in 2009, fata de 3,8% in 2008, transporturi de la 4,2% din PIB, la 2,4% in 2009, la Cercetare de la 0,7% din PIB in 2008, la 0,3% in 2009, la Agricultura, se coboara la 1,6% din PIB", precizand ca aceste cifre descriu un "tablou absolut jalnic".

Tariceanu a comentat si reducerea bugetului Ministerului de Justitie. "Va propuneti (n.r. Cabinetul Boc) probabil sa continuati lupta impotriva coruptiei. Stau si ma intreb cum, domnul Boc? Cu angajamentele de fidelitate?", a mai spus Tariceanu.

Totodata, fostul premier precizeaza ca, in pofida acestor scaderi, "bugetul Administratiei prezidentiale s-a majorat cu 47%, cel al SGG-ului cu 43% si cele ale Camerelor Parlamentului cu 22-23%", cerand o explicatie pentru acest lucru.

Pachetul de masuri anticriza al proiectului de buget de stat pe anul 2009 este, in opinia lui Tariceanu, unul "palid", acesta spunand ca masurile de stimulare a economiei cuprinse in acesta sunt "ipotetice si iluzorii". El a precizat ca sapte dintre masurile anuntate de Guvern au fost deja aplicate anul trecut de Cabinetul pe care l-a condus.

De asemenea, Tariceanu acuza si faptul ca Guvernul nu vrea sa introduca masuri ce pot fi considerate nepopulare, pentru faptul ca urmeaza alegeri prezidentiale in acest an.

In alta ordine de idei, fostul premier a mai spus ca, in opinia sa, "acordul romaniei cu FMI este diploma de incompetenta a Guvernului Boc".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.