Presedintele UDMR, Marko Bela, a declarat sambata, la sedinta Consiliului Reprezentantilor Teritoriali, de la Tg. Mures, ca reprezentarea proportionala a maghiarilor in diferite functii in administratie se poate face prin descentralizare sau prin scoaterea din sfera politica a functiilor respective

„Ori cauti niste reglemetari, prin care sa scoti din sfera politicului problema acestor functii, sa nu fie numiri politice pentru ca atunci acest lucru va depinde de prezenta sau absenta UDMR din Guvern, sau o reglementare prin care sa fie impusa respectarea acestei proportionalitati. Solutia radicala ar fi o descentralizare puternica, prin care Guvernul sa nu ramana decat cu un anumit rol de control, inspectie, supraveghere privind respectarea legalitatii in teritoriu”, a spus Marko Bela, referindu-se la functiile din administratie si de la institutiile deconcentrate, unde conducerile sunt numite pe criterii politice, nu profesionale, relateaza NewsIn.

In alta ordine de idei, liderul unional a reafirmat ca in zona din Secuime este necesara prezenta politistilor care cunosc limba maghiara. Marko Bela a remarcat ca in judetele Harghita si Covasna infractionalitatea este mai redusa. „In aceste judete infractionalitatea este mai mica decat in alte zone. Este absolut firesc si necesar ca aici, in toate structurile, inclusiv in politie, sa lucreze persoane de nationalitate maghiara. Politistii ar trebui sa cunoasca limba minoritatii respective”, a spus Marko.

Acesta a criticat apoi, din nou, intentia de destituirie a directorilor si sefilor de etnie maghiara din descentralizate si a cerut respectarea proportiei de reprezentare. "In acest moment, 15% din sefii si directorii din teritoriu sunt maghiari. Nimeni nu poate spune ca romanii sunt mai buni decat maghiarii sau invers. Trebuie restabilita proportia si este necesara o lege de descentralizare care sa ne duca spre autonomie. Aici (in Mures, Harghita, Covasna, n.r.) in mod vadit autonomia are si o componenta etnica", a declarat Marko Bela. Mesajul liderului Unional pentru partidele romanesti este ca UDMR "are profesionsti si ca masurile care sprijina reforma vor fi sustinute si de noi".

CRU al UDMR a votat intelegerea facuta intre Uniune si Consiliul National al Maghiarilor din Transilvania, condus de Tokes Laszlo privind lista pentru europarlamentare, unde episcopul ocupa locul I. De asemenea, s-a stabilit ca data cand va avea loc Congresul UDMR va fi 25 aprilie, iar la 4 aprilie va fi convocata inca o intrunire a CRU. Congresul UDMR nu va fi unul de alegeri, iar candidatul Uniunii pentru presedintia Romaniei va fi anuntat in iunie, dupa alegerile europarlamentare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.