Un numar de 13 organizatii neguvernamentale au trimis ieri o scrisoare deschisa unor cunoscuti jurnalisti de la principalele televiziuni in care li se adreseaza o serie de intrebari privind pozitia lor fata de libertatea lor de exprimare la institutiile de media la care lucreaza. Scrisoarea este adresata lui Lucian Mandruta, Alessandra Stoicescu, Gabriela Vranceanu Firea (Antena 1), Andreea Esca (ProTV), Lucian Sarb (TVR) si Radu Moraru (B1 TV). Scrisoarea le este adresata in calitate de "colegi de generatie si de persoane care impartasesc aceleasi valori europene". Semnatarii mentioneaza ca potrivit rapoartelor Comisiei Europene, posturile de televiziune la care lucreaza au devenit "o sursa importanta de probleme pentru integrarea tarii noastre in UE". "Uitati-va la colegii din Ucraina, care se expun la riscuri mult mai mari decat voi. Apoi dati-ne un semn, daca pretuiti libertatea - desi tacerea vinovata este si ea un raspuns", se afirma in scrisoarea pe care o reproducem integral mai jos. Titlul si intertitlul apartin redactiei.

Bucuresti, 6 decembrie 2004

Scrisoare deschisa catre

Lucian Mandruta (Antena 1)
Andreea Esca (ProTV)
Gabriela Vranceanu Firea (Antena 1)
Alessandra Stoicescu (Antena 1)
Lucian Sirb (TVR)
Radu Moraru (B1 TV)

Stimati colegi

Va scriem astazi in calitate de colegi de generatie si de persoane care impartasesc aceleasi valori europene. Posturile de televiziune in care lucrati astazi, sau pe care le cautionati prin prezenta voastra ca lideri de opinie, au devenit in ultimii ani, dupa cum reiese din documentele partenerilor internationali ai Romaniei - in primul rand din rapoartele de tara ale Comisiei Europene - o sursa importanta de probleme pentru integrarea tarii noastre in UE. De asemenea, in campania electorala ce sta sa se incheie modul lor de comportare a fost extrem de controversat, iar ingrijorarile privind libertatea de exprimare in Romania n-au facut decat sa creasca in randul institutiilor si observatorilor din Vest. Cand vocile din Romania citate drept credibile de presa internationala cu greu pot fi auzite pe canalele voastre, cand informatii esentiale de interes public nu sunt aduse la cunostinta publicului (cazul stenogramelor PSD sau retragerii observatorilor APD din alegeri) atunci exista o problema serioasa. Intrebarea care se pune este: unde anume se localizeaza ea?

"Cateva intrebari simple"

Va adresam astazi in mod deschis cateva intrebari simple, pentru a clarifica lucrurile. Anume,

- Daca ati avea autoritate asupra emisiunilor de stiri sau actualitate pe care le prezentati, ele ar arata la fel cum arata astazi? Aveti libertatea de a prezenta toate punctele de vedere si a le echilibra asa cum ati invatat ca e corect? Aveti libertatea de a invita in jurnale sau alte emisiuni comentatorii ce vi se par cei mai potriviti, sau vi se indica persoanele favorite de catre conducerea postului?

- Care este limita pana la care pot fi tolerate, fara ca voi sa luati o pozitie publica impotriva lor, abaterile de la normele etice pe care o parte dintre voi le-ati invatat chiar la sursa, in Occident, cu sprijinul unor organizatii aflate pe lista de semnaturi de mai jos?

- Va inchipuiti ca dupa aceste alegeri viata va reveni la normal si veti fi din nou liberi sa va faceti meseria? Chiar credeti ca acest lucru se va intampla de la sine, ca libertatea vine cadou pentru o buna purtare care inseamna de fapt contrariul ei?

Comparati riscurile voastre cu ale celor care tipareau ziare clandestin sub comunism, sau aveau minerii la usa in 1990. Uitati-va la colegii din Ucraina, care se expun la riscuri mult mai mari decat voi. Apoi dati-ne un semn, daca pretuiti libertatea - desi tacerea vinovata este si ea un raspuns.

Toate cele bune.

Agentia de Monitorizare a Presei
Alianta Civica
Academia de Advocacy
APADOR - Comitetul Helsinki
Asociatia Pro Democratia (APD)
Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI)
Freedom House Romania
Fundatia pentru o Societate Deschisa (FSD)
Grupul pentru Dialog Social (GDS)
Liga Romana de Presa
Romania Think Tank (RTT)
Societatea Academica din Romania (SAR)
Solidaritatea Universitara


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.