Petitia reprezentantilor Adunarii de la Sf.Gheorghe, cand la apelul bisericilor maghiare s-a protestat impotriva eventualelor schimbari din functie ale directorilor maghiari de deconcentrate, va fi inaintata saptamana viitoare presedintelui Parlamentului European, Hans-Gert Pottering.

Europarlamentarul UDMR Sogor Csaba, care a participat la miting, a declarat vineri, corespondentului NewsIn, ca, impreuna cu colegul sau Winkler Gyula, va inainta saptamana viitoare petitia catre presedintele PE, iar in cazul in care acesta le va permite, vor sustine si o scurta prezentare, in cadrul miniplenarei din data de 17 februarie.

Incercam sa luam cuvantul, depinde de bunavointa presedintelui, in rest vom inainta petitia in limba maghiara”, a spus Sogor.

In urma cu o saptamana, la apelul bisericilor maghiare, participantii la Marea Adunare din Sfantu-Gheorghe au inregistrat la Prefectura o petitie cu zece puncte in care solicita mai multe chestiuni, printre care si autonomia teritoriala a Tinutului Secuiesc. Petitia este adresata Presedintiei Romaniei, Guvernului Romaniei si Parlamentului European.

In primul punct al petitiei, manifestantii solicita ca presedintele Traian Basescu sa-si retraga declaratiile care au “indignat” Secuimea (referitor la faptul ca nu va fi niciodata autonomie, n.r.), cer respectarea proportiei etnice in institutiile publice descentralizate, incetarea popularii controlate, mai mult sau mai putin deschise sau mascate, prin care se urmareste modificarea componentei etnice, oprirea distrugerii intentionate a economiei din regiunea secuiasca si asigurarea dezvoltarii corespunzatoare a infrastructurii, retrocedarea rapida a bunurilor bisericesti si publice ce au fost nationalizate, oprirea cresterii numerice a unitatilor militare si trecerea imobilelor detinute de acestea in subordinea administratiei publice locale, infiintarea de catre statul roman a unei universitati maghiare, cu finantare din bugetul statului, recunoasterea limbii maghiare, alaturi de cea romana, ca si limba oficiala regionala, recunoasterea si extinderea drepturilor colective, si la ultimul punct, autonomia teritoriala a Tinutului Secuiesc.

Petitia este sustinuta de toate formatiunile politice maghiare prezente la eveniment - UDMR si PCM, precum si de reprezentantii bisericilor istorice maghiare.

La manifestarea de la Sfantu-Gheorghe au participat si cateva sute de harghiteni, in frunte cu presedintele CJ Harghita, Borboly Csaba, deputatul Korodi Attila, europarlamentarul Sogor Csaba, iar din Covasna au fost prezenti, printre altii, primarul din Sf.Gheorghe, Antal Arpad, presedintele CJ Covasna, Tamas Sandor si cei doi vicepresedinti, presedintele PCM Covasna, Kulcsar Terza Jozsef si liderii partidului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.