Catalin Predoiu a facut, joi, un apel public catre Guvern si Coalitie, pentru a avea in vedere, la rectificarile bugetare, suplimentarea bugetului pentru sistemul judiciar, avand in vedere ca obiectivele reformei justitiei nu pot fi atinse fara cresterea fondurilor alocate.

Ministrul a precizat ca, desi raportul CE nu analizeaza starea financiara a sistemului judiciar, mentioneaza faptul ca "punerea in aplicare cu succes a codurilor va depinde de alocarea de resurse financiare suficiente".

"Bugetul primit in aceasta faza nu permite satisfacerea nici a drepturilor salariale recunoscute prin hotarari judecatoresti, nici a nevoilor de investitii", a declarat Predoiu, precizand, din nou, ca bugetul va permite, insa, "eliminarea unor diferente conjuncturale de salarizare in cadrul sistemului judiciar".

In contextul numeroaselor actiuni in instanta ale magistratilor, pentru recuperarea drepturilor salariale restante, ministrul a facut un apel pentru incetarea actiunilor judiciare "abuzive", indreptate impotriva ministerului, cu precizarea ca asteapta acelasi gest din partea Consiliului Superior al Magistraturii care, "din pacate, pe tot parcursul anului 2008, a avut o politica de pasivitate fata de acest fenomen", pe care l-a incurajat "tacit".

Catalin Predoiu a semnalat, din nou, ca se impune elaborarea urgenta a unei legi a salarizarii in sistemul judiciar, transmite NewsIn.

Punerea in aplicare a codurilor presupune includerea, in bugetele anuale, a unor sume importante pentru reaorganizarea instantelor si parchetelor, ceea ce implica considerarea sistemului judiciar, de catre Guvern si Parlament, "un domeniu de interes strategic si finantat corespunzator". "Fara aceasta garantie, reforma va ramane un concept pe hartie", a conchis ministrul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.