Premierul Calin Popescu-Tariceanu a transmis, ieri, parlamentarilor, o scrisoare deschisa, prin care face apel la senatori si la deputati sa sustina legile privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei, pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea. "Este prilejul sa dovedim impreuna, membri ai Guvernului si parlamentari ai Romaniei, cum functioneaza practic consensul politic asupra obiectivului strategic privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana", se spune in scrisoare.

Seful Guvernului mentioneaza ca Parlamentul joaca un rol fundamental in sustinerea procesului de integrare europeana si apreciaza ca sustinerea demersului de reforma a proprietatii si a justitiei va fi o confirmare a faptului ca parlamentarii sunt "angajati pe deplin in procesul de pregatire a Romaniei pentru a deveni membru al UE la 1 ianuarie 2007". El isi exprima speranta ca Legislativul va sustine prin votul sau "pachetul" de legi privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei.

Guvernul a aprobat, tot ieri, pachetul legislativ privind reglementarea juridica a proprietatii si reforma in justitie, estimand ca, in cel mult 20 de zile, vor fi finalizate toate procedurile aferente asumarii raspunderii in fata Parlamentului. Documentul - care contine peste 200 de pagini - cuprinde 18 capitole cu modificari si completari la Legea 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate in mod abuziv in perioada 6 martie 1945-22 decembrie 1989, OUG 94/2000 privind retrocedarea unor bunuri imobile care au apartinut cultelor religioase din Romania, OUG 83/1999 privind restituirea unor bunuri imobile care au apartinut comunitatilor cetatenilor apartinand minoritatilor nationale din Romania, Legea 18/1991, Legea 169/1997 pentru completarea Legii fondului funciar 18/1991 si Legea 1/2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole si celor forestiere.

Fata de ultima varianta a regimului proprietatii asupra imobilelor nationalizate, pachetul de legi aprobat, joi, de Guvern prevede ca imobilele preluate in mod abuziv de stat, de organizatiile cooperatiste sau de orice alte persoane juridice in perioada 6 martie 1945-22 decembrie 1989, precum si cele preluate de stat in baza Legii139/1940 asupra rechizitiilor si nerestituite se restituie in natura, eliminandu-se astfel sintagma "de regula", pentru a consacra principiul prevalentei restituirii in natura a caselor notificate.

PSD: Guvernul schimba Legislativul cu MAN

Deputatul PSD Cristian Dumitrescu a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, ca asumarea raspunderii guvernamentale pentru legile privind reglementarea regimului proprietatii si legile Justitiei reprezinta "cea mai grava sfidare" a Parlamentului de catre Guvern din ultimii 15 ani. "Utilizarea de catre Guvernul Tariceanu a procedurii de asumare a raspunderii in Parlament pentru un pachet legislativ care priveste modificarea a zeci de legi reprezinta cea mai grava sfidare a Legislativului de catre Executiv din toata istoria post-decembrista a parlamentarismului romanesc", a declarat Cristian Dumitrescu.

El a aratat ca guvernarea Tariceanu incearca sa transforme Parlamentul Romaniei intr-o "noua Mare Adunare Nationala in care parlamentarii sa se intalneasca o data sau de doua ori pe sesiune si sa adopte cu entuziasm toate legile propuse de guvern", fara a apela la dezbateri. Conform lui Dumitrescu, asumarea raspunderii reprezinta o procedura cu profunda semnificatie politica, care trebuie utilizata cu moderatie pentru a nu risca sa nu devina un instrument de autoritate inacceptabil.

El a aratat ca aceasta asumare a raspunderii nu este in spiritul Constitutiei, unde se vorbeste de adoptarea unei legi prin asumarea unui program sau a unei declaratii politice."Aceasta modificare in masa a unor legi care nu au legatura una cu alta este un gest politic, dar trebuie utilizat cu moderatie, altfel riscam ca o data pe sesiune, la inceput sau la sfarsit, sa primim toate legile pe care guvernul doreste sa le promoveze si le adopta fara dezbatere parlamentara", a mai adaugat deputatul.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.