La intalnirea membrilor grupului popular si democrat din Parlamentul European de la Bucuresti au fost invitate alaturi de PPCD si UDMR, membre cu statut de observator la PPE, si doua din cele trei partide care se vor populare in Romania, PD si PC (fost PUR). Invitarea celor doua partide reprezentate prin liderii lor, Emil Boc si Dan Voiculescu demonstreaza ca PPE este dispus sa asculte orice voce care i se adreseaza, excluzandu-le pe cele extremiste, precum PRM.

De altfel, PRM nici nu a fost invitat, iar opinia lui Gheorghe Ciuhandu, presedintele PPCD ca PRM nu are nimic in comun cu popularii, este impartasita fara discriminare si de europeni.Principala tema a dezbaterii a fost aderarea Romaniei la UE si progresele inregistrate in acest sens. Popularii au incercat sa asigure pe tot parcursul discutiilor ca Romania si Bulgaria nu vor fi afectate de respingerea Tratatului in Franta si Olanda.

Liderii PPE au incurajat Romania sa continue reformele, dar nu au evitat sa enumere si punctele nevralgice ale Romaniei: justitia si coruptia. Membri ai Parlamentului European au oferit in carne si oase criticile pe care Romania le-a auzit adesea exprimate de la Bruxelles si de la Strasbourg. Este vorba de coruptie, sistemul juridic, mentinerea in structurile statale a fostilor securisti, intarzierea retrocedarilor. Unii populari europeni au criticat faptul ca Romania si Bulgaria vor avea observatori in Parlamentul European mai inainte decat statele care au aderat in ultimul val sau si-au exprimat temerea ca in grupul lor ar putea aparea politicieni din est cu mentalitati comuniste.

Obiectivul desfasurarii intrunirii la Bucuresti este dorinta PPE de a analiza recentele evolutii de pe scena politica romaneasca, confruntata cu un adevarat asalt pe partea dreapta a esichierului politic. Ieri, Partidul Conservator a inaintat oficial cererea de aderare la PPE. De altfel, pe tot parcursul intalnirii, Voiculescu s-a preocupat sa asigure de atractivitatea si dinamismul partidului sau. El a afirmat chiar ca partidul sau a avut o crestere de peste 200% a reprezentativitatii in structurile centrale.

PPE nu s-a aratat prea impresionat de aceste autoaprecieri, dovada ca singura referire nominala a lui Martens a fost numai la PD. Astfel, acesta a afirmat ca "imediat dupa Congres (al PD, n.r., si in cazul in care motiunea castigatoare va fi una populara), vom analiza intr-un mod deschis aceasta candidatura". Boc insusi s-a declarat incurajat de mesajul lui Martens, mesaj pe care il obtinuse si cu o seara inainte, cand popularii i-au vizitat pe democrati la scurt timp dupa sosirea in Romania.

Liderii PPE si-au confirmat deschiderea fata de noi membri, dar au adaugat ca programul noilor veniti si valorile lor trebuie sa fie compatibile cu cele populare. Nu numai ca din acest moment deschiderea catre afiliere este oficializata, dar in plus, PPE a renuntat sa considere ca singuri parteneri de discutii ai sai in Romania UDMR si PPCD. Anterior, PPE afirmase ca cei care vor afilierea la PPE ar trebui sa se consulte cu aceste doua partide, singurele reprezentante ale curentului in Romania.

PPCD se simte pus in parantezade "oportunisti"

Gheorghe Ciuhandu, presedintele PPCD a atentionat PPE sa nu se lase influentat de oportunisme si sa-i consulte partidul cand isi va deschide usile. El nu a dorit sa comenteze sansele de afiliere ale celor doua partide, dar a criticat atat PD, PRM, cat si PC si si-a exprimat indoiala referitor la noile convingeri ale acestora. Ciuhandu a propus, ieri, constituirea unui Pol Popular, ca o alianta de partide intre PPCD-PNL-PD, care sa candideze pe liste comune la viitoarele alegeri.

O alta solutie a fost cea conform careia PPCD ar urma sa includa toate partidele care impartasesc valorile crestin-democrate. Ideea a fost atacata in timpul dezbaterilor de un parlamentar german, care considera nerealista propunerea in conditiile in care forta electorala a partidului este minima. In PPCD nu s-a conturat inca o strategie clara de actiune dupa aceasta intrunire. Insa, exista diverse viziuni despre posibile strategii, asa cum ne-au indicat surse din partid. In plus, nelinistea ca PPCD isi va pierde pozitia privilegiata s-a resimtit destul de acut la intalnirea de ieri.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.