Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat vineri ca nu este nevoie de modificarea Constitutiei, ca aceasta tema este o diversiune si ca actuala lege fundamentala desi nu este perfecta, este functionala.
"Acum sa vorbim despre modificarea Constitutiei mi se pare total inoportun si chiar ca mi se pare o diversiune, in conditiile in care sunt alte urgente ale societatii romanesti in momentul de fata. O noua Constitutie inseamna instabilitate legislativa, instabilitatea institutiilor. (...) Asta ne trebuie noua in momentul de fata? Asta e tema arzatoare? Eu cred ca nu exista ratiuni obiective de modificare a Constitutiei in momentul de fata", a declarat fostul presedinte la o dezbatere despre necesitatea revizuirii Constitutiei despre organizata de ISD, Fundatia Friederich Ebert si Universitatea "Dimitrie Cantemir", relateaza NewsIn.

Iliescu s-a lansat apoi intr-o pledoarie pentru a demonstra ca actuala Constitutie, desi este un produs imperfect, "ca orice opera umana", este functionala. Fostul presedinte a spus ca legea fundamentala are cel mai mare capitol dedicat drepturilor fundamentale, comparativ cu celelalte teme. "Care este problema in legatura cu imperfectiunile acestei Constitutii?", s-a intrebat Iliescu, spunand ca legea fundamentala a fost revizuita nu cu mult timp in urma si pentru ratiuni intemeiate-intrarea Romaniei in NATO. „Nu Constitutia este de vina daca nu functioneaza sau apar disfunctionalitati in raporturile dintre institutii. Trebuie oamenii sa respecte Constitutia si institutiile", a mai spus fostul sef de stat.

Presedintele PSD, Mircea Geoana, considera ca modificarea Constitutiei trebuie sa fie mult mai ampla, care sa includa "intregul esafodaj al statului", iar momentul revizuirii ar trebui sa fie precedat de o dezbatere ampla, care sa inceapa in noul mandat prezidential.

"Cred ca Romania are nevoie de o noua Constitutie, nu doar de amendarea ei pe ici pe colo si cred ca acest proces de revizuire a Constitutiei trebuie sa fie la capatul unui proces de regandire a intregului esafodaj al statului roman", a spus Mircea Geoana, sambata, la Sinaia. "Din punctul meu de vedere, reforma Constitutiei ar trebui sa fie ultimul palier dupa ce ne miscam agresiv catre descentralizare, catre reforma modului in care Guvernul functioneaza", a mai spus Geoana.Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.