Secretarul general al PDL declara ca acesta a fost principalul motiv pentru care PSD a ales Ministerul Administratiei si Internelor. Blaga regreta si astazi ca nu este la Interne: "Este ca si cum m-as fi pregatit pentru olimpiada de matematica si merg la cea de fizica“.

Care va sunt prioritatile in acest mandat?

Eu am spus-o de foarte multe ori si in campanie, sunt unul din cei care isi propun sa contribuie la modernizarea Romaniei, dar eu inteleg prin modernizarea Romaniei schimbari fundamentale in structura si functionarea statului roman. De aceea sunt un adept total al descentralizarii, al transmiterii de autoritate insotita de suportul financiar catre unitatile administrativ teritoriale. Am facut lucrul asta in permanenta si cand am condus Administratia ca ministru al MAI, stiti ca am si promovat un pachet de legi necesar descentralizarii administrative si financiare. Urma ca ministerele de linie in baza strategiilor aprobate sa-si definitiveze legislatia de linie.

Lucrul asta a facut ca in raportul din 2006 al Comisiei Europene sa existe o fraza «In acest moment modernizarea administratiei romanesti a decolat». A decolat, dar a ramas in aer, pentru ca din nefericire nici macar un singur proiect de lege al unui minister nu a mai trecut prin Guvern, nu si l-a mai asumat Guvernul, in sensul unei descentralizari reale a statului roman. La acest minister am sansa de a lucra numai pentru administratiile publice locale. Din bugetul alocat, 99,9% se indreapta numai spre administratiile publice locale. De aceea, eu imi propun - si asta este linia directoare - o dezvoltare armonioasa a tuturor regiunilor Romaniei, astfel incat ele sa devina si competitive.

Si ne adresam acestora pe de o parte cu o serie de lucrari care tin de utilitatile publice care se vor dezvolta mult mai mult in acest an, ne indreptam spre o constructie de locuinte care sa fie sensibil mai mare decat ce a fost pana acum, sper, am convingerea ca vom reabilita intr-un singur an de cateva zeci de ori mai multe blocuri decat s-au reabilitat pana acum, dar in principal ne vom concentra pe utilizarea fondurilor nerambursabile din Uniunea Europeana. Noi gestionam Programul Operational Regional (POR) in valoare de peste 4,5 miliarde de euro din care 3,7 miliarde nerambursabile si mai avem 11 programe de cooperare teritoriala europeana in valoare de 1,9 miliarde de euro si din pacate pot sa va spun ca nu s-a tras nici un euro in cursul anilor 2007 si 2008. In 2007 pot sa inteleg, dar e pacat de 2008 pentru investitii. Cei 14 milioane de euro cu care se lauda ministerul au fost platiti pe asistenta tehnica din avansuri si nici nu putea fi facuta nici o plata din moment ce autoritatea de management, AMPOR, nici macar nu e acreditata.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.