Solicitati de premierul Boc sa stranga cureaua si sa-si revizuiasca propriile bugete tinand cont de "constrangerile financiare ale anului 2009", senatorii si deputatii s-au apucat sa-si rediscute planurile pentru anul in curs.

Daca primii au reusit sa se plaseze sub limita lui 2008, deputatii nu au gasit inca o solutie unanim acceptata.

Bugetul camerei deputatilor, aprobat de Biroul Permanent luni seara, dupa mai multe ore de dezbateri, prevedea nu mai putin de 301 de milioane lei pentru anul 2009. Ulterior indemnului la "retinere" al premierului Boc, conducerea Camerei s-a reunit intr-o noua sedinta, invocand posibilitatea inca unei runde de reduceri ale cheltuielilor programate. In final, verdictul a fost insa altul: proiectul de buget a fost trimis plenului spre aprobare, in sedinta de astazi. Cu alte cuvinte, nu au reusit sa mai scada nici un leu din cele 301 milioane de lei, chiar daca au spus ca au renuntat, pentru moment, la o multitudine de proiecte, de la hotelul pentru "alesi" la sera de flori sau studioul TV. "Consideram ca bugetul este de stricta austeritate, s-au redus drastic o serie de cheltuieli, inclusiv de capital", a declarat deputatul PDL Cezar Preda, secretar al Camerei Deputatilor.

Sumele din proiectul de buget arata insa altceva: chiar daca a fost redus cu 25% fata de ce si-au aprobat deputatii in septembrie, suma totala este in continuare mai mare cu 19% fata de bugetul anului 2008. Cele mai vehemente critici au venit din partea liberalilor, in frunte cu fostul premier Calin Popescu Tariceanu. "Observam ca actualul buget inca mentine o majo-rare extrem de importanta si nejustificata fata de bugetul cu care a functionat Camera Deputatilor in anul 2008. La cheltuielile de personal, avem o majorare de 18,8% fata de realizarile anului 2008, la bunuri si servicii, de peste 29%", a declarat fostul premier, adaugand ca liberalii nu vor accepta o crestere a bugetului mai mare de 5%, cat ar fi pentru acoperirea inflatiei.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.