Ministrul justitiei va putea initia revocarea din functie a procurorului general si a sefului Parchetului National Anticoruptie. Pachetul de legi privind reforma in justitie adoptat ieri de guvern prevede ca schimbarea acestora se realizeaza de catre presedinte, la propunerea ministrului si cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii. Intrebata daca va propune schimbarea lui Ilie Botos si Ioan Amarie, ministrul justitiei, Monica Macovei, a lasat sa se inteleaga ca o va face.

"Parerea mea despre activitatea PNA am tot spus-o. Daca de trei ani nu vedem nici un rezultat in lupta impotriva marii coruptii, iar de la Bruxelles ni se dau mereu semnale, nu cred ca trebuie sa mai asteptam mult. Cind o sa fac o asemenea solicitare, o sa o fac deschis si public", a declarat Macovei, precizind ca revocarea "nu se poate face dupa cum vrea ministrul justitiei.

Prin lege acesta e obligat sa justifice solicitarea in scris, exista o pagina intreaga de criterii justificative in lege, astfel incit aceasta masura nu va putea fi ceruta abuziv". Macovei a declarat ca pina acum revocarea procurorului general si a sefului PNA se facea in baza "unei constructii imposibile", atita vreme cit cel vizat de revocare era si membru al colegiului de conducere care trebuia sa ia o decizie in acest sens.

Viitorii sefi de instante vor fi testati

Conform noii legi, in citeva luni toate instantele ar urma sa aiba sefi noi, numiti in urma unui concurs care le va testa nu doar cunostintele juridice, ci si pe cele manageriale si de comunicare. Presedintii si vicepresedintii Curtilor de Apel, tribunalelor si judecatorii vor fi numiti in functii de conducere de Consiliul Superior al Magistraturii, dupa ce vor participa la selectia organizata de Institutul National al Magistraturii. O alta prevedere importanta este cea prin care Consiliul Superior al Magistraturii devine organism permanent si urmeaza sa prezinte, anual, parlamentului, un raport de activitate.

Aviz partial de la CSM

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii si-au dat, marti seara, avizul consultativ doar pentru Legea referitoare la organizarea judiciara, aducind mai multe amendamente la acest proiect. Celelalte doua proiecte de legi - Legea privind statutul magistratului si Legea de organizare a CSM - nu au primit aviz favorabil. Noua magistrati au votat pentru si sase impotriva, astfel ca nu s-a intrunit cvorumul pentru un aviz favorabil. Presedintele CSM, judecatorul Dan Lupascu, a sustinut ca ultima varianta a fost trimisa de Ministerul Justitiei foarte tirziu, luni, la ora 19.00, astfel ca proiectele au fost din nou discutate in plenul Consiliului.

Macovei sustine ca UE accepta asumarea raspunderii

Ministrul justitiei sustine ca oficialii de la Bruxelles au inteles motivele pentru care pachetul de legi trebuie sa fie adoptat prin asumarea raspunderii si nu prin dezbatere parlamentara. "Sintem presati de calendarul de aderare. Nu am nici o vina ca ne-a prins decembrie 2004 cu o clauza de salvgardare pe justitie. Am discutat, iar oficialii europeni au inteles motivatiile noastre", a declarat Macovei. Asumarea raspunderii se va produce miercurea viitoare. Este de asteptat ca PSD sa depuna in trei zile motiunea de cenzura deja anuntata. In alte cinci zile motiunea va fi dezbatuta si, cel mai probabil, respinsa. Legile vor intra in vigoare, cu semnatura de promulgare a lui Traian Basescu.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.