Cheltuielile de personal din bugetul guvernului Boc aferente celor mai rasfatate institutii ale statului sunt cu zeci de procente mai mari decat anul trecut. Nici macar proiectul de buget al lui Tariceanu, considerat de actuala coalitie "nerealist“ pe vreme de criza, nu dadea atatia bani presedintelui si parlamentarilor.

Bugetul prezentat de guvernul Boc in acest an de criza prevede cresteri semnificative ale cheltuielilor pentru autoritatile statului de la cel mai inalt nivel. Nu este vorba despre plusuri acordate pentru investitii pe care sa le faca respectivele autoritati, ci doar de cheltuieli cu personalul. Astfel, la Presedintia Romaniei apare la capitolul cheltuieli de personal un plus de 19%, de la 11,4 milioane la 13,6 milioane de lei. Nici parlamentarii proaspat alesi nu au de ce sa se planga: bugetul Senatului prevede, la acelasi capitol, o crestere de 30%, de la 66,8 milioane la 87,2 milioane de lei, iar cel al Camerei Deputatilor o crestere de 19%, de la 165,1 milioane la 196,9 milioane.

De retinut ca bugetul de stat pe 2009 al fostului guvern, ulterior retras, a fost considerat de actualii guvernanti "nerealist“, pe motiv ca nu a tinut cont de actualele conditii de criza, care impun o restrangere a cheltuielilor.

Totusi, Tariceanu fixase pentru Administratia Prezidentiala exact aceleasi cheltuieli la capitolul de personal - 13,6 milioane de lei. Tot acelasi buget "nerealist“ stabilise, pentru Senat, cheltuieli de personal de 86,7 milioane (deci mai mici decat cele din bugetul de criza al guvernului Boc), situatia repetandu-se si in cazul Senatului - cheltuielile de personal pomenite in bugetul lui Tariceanu se cifrau la doar 191 de milioane de lei.
Administratia Prezidentiala sustine ca este vorba, de fapt, de o crestere de numai 8% in acest an. Institutia ne-a adus la cunostinta ca, desi i s-a alocat in 2008 o suma mai mare pentru cheltuielile de personal, aceasta nu a fost cheltuita in totalitate. Mai exact, la Cotroceni nu s-au acordat sporuri suplimentare si nici prime in anul 2008, explica oficiali ai Presedintiei. "Administratia Prezidentiala a urmarit an de an o eficientizare a cheltuielilor de personal, evitand risipa fondurilor“, se spune intr-un comunicat pentru Cotidianul.

Suma astfel economisita a fost returnata la bugetul de stat aferent anului 2008. A rezultat prin urmare, in anul 2008, o suma mai mica cheltuita cu personalul. Administratia Prezidentiala ne-a indicat faptul ca toate comparatiile trebuie facute cu suma cheltuita in mod real, si nu cu cea alocata. Asa se ajunge de la 19,23 la 8%. Acest ultim procent "va acoperi prognozata crestere a salariilor si a cotelor de contributie la bugetul de stat“.

Dan Vasiliu, secretar general al Senatului, sustine ca majorarea „nu este de 30%, ci de 6,2%, pentru ca baza de referinta din acest proiect de buget a fost raportata la cifrele de referinta din decembrie 2007“. Vasiliu explica faptul ca "pe parcursul anului 2008 au mai fost doua-trei cresteri salariale si aceasta este explicatia“. Secretarul general al Senatului mai spune ca "nu este nimic batut in cuie“ si ca "marti mai avem o discutie asupra proiectului de buget“.

Cotidianul

Sursa: CotidianulTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.