Printre cele mai importante trei decizii luate ieri de Guvern se numara cresterea cu 5% a salariilor bugetare si a pensiilor, scaderea cu 20% a cheltuielilor cu personalul si stoparea platilor pentru orele suplimentare.

Guvernul a decis ca salariile bugetarilor si pensiile sa creasca cu 5% in 2009 - procent reprezentand rata inflatiei pe anul 2009 - iar majorarea va avea loc in doua transe: aprilie si octombrie. In ceea ce priveste salariile cadrelor didactice, acestea vor fi majorate tot cu 5%, urmand sa creasca mai mult doar in functie de performanta, informeaza NewsIn.

Guvernul a mai stabilit o pensie minima sociala de 350 de lei. Persoanele cu pensii mici vor primi de la 1 iunie diferenta pana la 300 de lei, iar de la 1 noiembrie vor primi restul de bani, astfel incat pensia minima sa ajunga la 350 de lei.

Pentru reducerea cheltuielilor cu personalul bugetar, s-a stabilit ca bugetarii nu vor mai beneficia de prime si sporuri, iar orele suplimentare nu vor fi platite, ci vor fi compensate prin acordarea de zile libere, masurile urmarind reducerea cheltuielile de personal cu 20%. Eliminarea sporurilor si a primelor se va aplica incepand cu luna martie, in functie de specificul locului de munca, dar dupa consultarea cu partenerii sociali.

Banii rezultati vor fi investiti in infrastructura, premierul Emil Boc motivandu-si decizia prin crearea unor noi locuri de munca.

In privinta majorarii salariilor profesorilor, Boc a aratat ca totul depinde de procesul de reforma din educatie, de restructurarea domeniului si de performanta.

Printre masurile Planului Anticriza se afla si modificarea codului fiscal: “Codul va fi modificat inainte de 31 martie, dar unele masuri, precum neimpozitarea profitului reinvestit, se vor aplica din 2010”, a precizat ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, citat de Cotidianul.

Ce parerea aveti despre bugetul de austeritate al Guvernului Boc? Spuneti parerea pe forum!

Premierul nu a anuntat sumele de care va beneficia fiecare minister, insa in ceea ce priveste Ministerul Educatiei a spus ca alocarea este de "aproape 6% din PIB". Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a anuntat inainte de conferinta in care au fost prezentate deciziile privind bugetul pe anul 2009, ca ministerul pe care il conduce la beneficia in 2009 de 6% din PIB, inclusiv veniturile proprii, potrivit
NewsIn.

Rabla va 'circula' in continuare

Programul Rabla - de inlocuire a parcului auto vechi - va continua in 2009, cand subventia pentru casarea masinilor vechi creste la 3.800 lei, iar numarul automobilelor incluse in acest program va fi extins la 60.000. “Asa cum ne-am angajat, Programul Rabla merge mai departe. Am majorat prima de casare de la 3.000 lei la 3.800 lei si am extins numarul masinilor care pot fi inlocuite in acest an”, a precizat premierul, citat de Gardianul.

Ca urmare a iresponsabilitatii vechiului guvern, oficialii de acum spun ca toate cheltuielile care se pot face anul acesta sunt de 51,16 miliarde de euro, potrivit Cotidianul. “Chetuieleile obligatorii pe care Romania trebuie sa le faca, pentru asigurari sociale, pensii, contributie la bugetul UE sunt de 18,7 miliarde euro, celelalte cheltuieli de administrare fiind de 22,4 miliarde de euro”, a punctat Pogea.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.