Comisia Europeana ar putea trimite scrisori de avertisment Romaniei in sapte domenii specifice ca urmare a monitorizarii angajamentelor luate in timpul negocierilor de aderare.

Decizia nu va fi luata insa decat dupa consultari cu guvernele Uniunii Europene, carora Comisia le-a trimis in ultimele zile tabele detaliate de monitorizare privind Romania si Bulgaria.Discutiile intervin pe fundalul temerilor ca aderarea celor doua tari ar putea fi amanata datorita crizei constitutionale cu care se confrunta Uniunea Europeana.

Capitole cu probleme

Pentru Romania, monitorizarea a constatat intarzieri ingrijoratoare la sapte capitole, dintre care trei pot declansa in cele din urma amanarea aderarii.
In domeniul justitiei si afacerilor interne, e vorba de lupta impotriva coruptiei si controlul frontierelor. La concurenta, e vizata aplicarea corecta a regimului subventiilor de stat mai ales in siderurgie. La mediul inconjurator, transpunerea in practica a legislatiei.Celelalte patru domenii sunt: impozitarea, achizitiile publice, proprietatea intelectuala si agricultura, unde se constata intarzieri atat privind sistemul de plati computerizat pentru subventiile europene cat si in aplicarea legislatiei fito-sanitare.

Bulgaria ar putea si ea primi scrisori de avertizare in cinci domenii: justitie si afaceri interne, agricultura, mediul inconjurator, concurenta si libera circulatie a serviciilor.Pentru comparatie, in primul val de extindere, opt din cele zece candidate au primit scrisori de avertizare cu un an inaintea aderarii, cele mai multe - 7 - fiind adresate Poloniei.

'Pe ansamblu concluzia Comisiei Europene e pozitiva'

Comisia Europeana nu a luat insa o decizie privind Romania si Bulgaria, asteptand mai intai rezultatul discutiilor intre reprezentantii celor 25 de state membre, care tocmai au primit tabelele de monitorizare. Pe ansamblu insa concluzia Comisiei este pozitiva, apreciind ca ambele tari sunt pe calea cea buna privind respectarea angajamentelor la majoritatea capitolelor.Este prima etapa a procesului de monitorizare, care va continua cu publicarea rapoartelor anuale in toamna, momentul in care Comisia va decide daca sa recomande sau nu amanarea aderarii cu un an.

Monitorizarea se desfasoara insa intr-o atmosfera europeana tot mai tensionata. Dupa votul covarsitor al francezilor impotriva constitutiei europene, miercuri va avea loc referendumul din Olanda, unde potrivit sondajelor 60 % dintre olandezi vor vota 'Nu'.
Esecul constitutiei a declansat deja cereri de inghetare a procesului de extindere, care vor fi amplificate, probabil, de campania electorala din Germania. Exista riscul, imi spunea un oficial european, ca Romania si Bulgaria sa fie primele victime ale acestei crize, mai ales daca se constata intarzieri importante in pregatirile lor de aderare.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.