Ministrul de externe Cristian Diaconescu spune ca va opera eventuale reduceri de personal in Centrala MAE, salariile diplomatilor nu vor fi marite si daca se pune problema cumului de salariu si pensie in cazul unor ambasadori, acestia vor fi rechemati.

"O sa aplicam decizia Guvernului (de reducere a personalului bugetar - n.r.) in mod normal, facand o evaluare in legatura cu capacitatea profesionala si din punct de vedere al managementului institutional al modului de functionare a MAE. Avem patru categorii de personal - personalul diplomatic, inaltii functionari, personal de serviciu si personal auxiliar. Sunt activitati in MAE care implica si probleme tehnice care trebuie rezolvate, ca de exemplu cele pentru aderarea la spatiul Schengen", a explicat ministrul, aflat in vizita la Kiev, transmite NewsIn.

In acest sens, ministrul a precizat ca i-a cerut lui Victor Micula, secretarul general al ministerului,sa-i puna la dispozitie o evaluare a posibilitatii de aplicare imediata a deciziei Guvernului.

"Pe de alta parte, va spun foarte direct, pregatirea unui diplomat inseamna atragerea unor tineri cu capacitati profesionale si intelectuale. Vom tine cont de acest lucru atunci cand ne vom gandi la o eventuala reducere a personalului diplomatic. Problabil ca cea mai mare parte a reducerilor se va face din Centrala MAE, pentru ca in exeterior si asa avem un deficit de personal", a declarat ministrul de externe.

Diaconescu a precizat insa ca nu va modifica salariile din minister. "De bine, de rau, cred ca salariile sunt decente in Centrala in acest moment, dar in exterior, cred ca acestea sunt foarte mici in comparatie cu ceilalti diplomati (ai altor tari UE - n.r.). Este o chestiune care nu tine numai de plata muncii, ci si de demnitate", a afirmat ministrul, reluand teza sustinuta de toti ministrii de externe de pana acum.

In ceea ce priveste rechemarea unor ambasadori, Diaconescu a spus ca va lua aceasta decizie numai daca mandatul acestora expira sau daca se pune problema cumulului de salariu si pensie. "Si aceasta decizie se va aplica fara exceptie", a precizat seful diplomatiei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.