Institutul pentru Politici Publice (IPP) anunta ca va monitoriza activitatea parlamentarilor si ca va urmari, in principal, trei aspecte pe care le considera "vitale" pentru cresterea transparentei si a increderii populatiei in Parlament.

Astfel, IPP solicita publicarea, in fiecare luna, din oficiu, si defalcat pentru fiecare deputat, a tuturor cheltuielilor publice pentru activitatea parlamentarilor. Lista ar trebui sa contina o situatie defalcata a cheltuielilor acoperite din bugetul public pentru: indemnizatie, toate tipurile de diurna, suma forfetara, cheltuieli de deplasare in actiuni din insarcinarea Camerei, cheltuieli de deplasare in strainatate, cazarea in Bucuresti a deputatilor fara domiciliu in Capitala (inclusiv a celor din jud. Ilfov), telefonul mobil.

"Toate cheltuielile publice trebuie cunoscute, inclusiv tipurile de autoturisme pe care Camera la pune la dispozitie noilor alesi", au declarat reprezentantii IPP intr-un comunicat de presa.

O alta solicitare se refera la inlocuirea listei de prezenta cu monitorizarea prezentei prin cartele magnetice individuale folosite la vot si aplicarea de sanctiuni pentru absenti, mergand pana la prevederea posibilitatii in Regulament de pierdere a mandatului.

De asemenea, IPP doreste monitorizarea tipurilor de activitati desfasurate in birourile parlamentare si a cheltuielilor asociate acestora.

"Angajamentele publice, dar si asteptarile populatiei privind schimbarea tipului de dialog intre parlamentar si cetatean ca urmare a modificarii sistemului electoral, obliga conducerea Parlamentului la masuri urgente pentru cresterea transparentei, concomitent cu aplicarea de sanctiuni, indiferent de pozitia in ierarhia partidului a unui parlamentar, pentru neindeplinirea mandatului", se mai precizeaza in comunicatul IPP.

Reprezentantii IPP afirma ca au avut deja o intalnire cu noul presedinte al Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, la acre au fost discutate toate aceste solicitari.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.