Guvernul condus de Emil Boc implineste astazi o luna de cand a fost investit in functie. Profesorul de stiinte politice Alexandru Radu crede ca "este cel mai prost debut din 1990 pana acum, in conditiile in care e puternic sustinut de presedinte si de Parlament", anticipand "o guvernare bramburita".
Pe de alta parte, sociologul Mircea Kivu argumenteaza ca, "pana in acest moment, ca ordin de marime, masurile luate sunt insignifiante". Deocamdata observatorii au contabilizat, mai degraba, erorile si gafele.

1. Majorarea salariilor profesorilor

PSD si PDL au promis in campania electorala ca, in conditiile in care vor ajunge la putere, vor respecta decizia Parlamentului si vor mari salariile profesorilor cu 50 la suta. Dupa alegeri, cele doua partide s-au vazut insa nevoite sa spuna ca nu exista bani suficienti pentru majorarea lefurilor profesorilor din cauza gaurii bugetare mari lasate de cabinetul Tariceanu. Petre Dandea, vicepresedintele sindicatului Cartel Alfa, considera aceasta promisiune ca fiind una dintre marile erori ale actualei coalitii de guvernamant. Dandea refuza sa creada ca liderii PSD si PDL, deveniti intre timp ministri, nu stiau care era situatia bugetului in momentul in care sustineau vehement aceasta majorare.

2. Majorarea pensiilor

Aplicarea legii de marire a pensiilor are acelasi traseu ca si cea a salariilor profesorilor: puternic sustinuta in campania electorala, aceasta s-ar putea sa nu se regaseasca in bugetul pe 2009. Profesorul Radu pune lipsa de fermitate in luarea unei decizii atat in privinta maririi salariilor, cat si cea a pensiilor pe seama "incompetentei, fiindca este o lipsa de responsabilitate in fata cetatenilor fata de propunerile din campanie". Mircea Kivu crede insa ca aceste tergiversari nu arata decat ca "problema guvernantilor este cum sa gaseasca o justificare ca nu vor face ceea ce au promis". Petre Dandea sustine, la randul sau, ca promisiunile "electorale" de a majora pensiile si salariile, "refuzate acum, cand sunt la guvernare, sunt greseli foarte mari, daca nu cumva sunt niste minciuni".


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.