Purtatorul de cuvant al Administratiei Prezidentiale, Valeriu Turcan, a declarat ca presedintele va "urma calea legala" in ceea ce priveste declaratiile lui Claudiu Saftoiu, caruia ii cere, din nou, sa aduca dovezi. Procurorii, in schimb, considera ca afirmatiile fostului consilier prezidential nu sunt de natura penala.

Presedintele Traian Basescu va sesiza Parchetul General cu privire la afirmatiile fostului sef al SIE Claudiu Saftoiu, in cazul in care institutia nu se autosesizeaza, a declarat, miercuri, Valeriu Turcan, adaugand ca seful statului nu a cerut informari despre activitatea politica a unor cetateni, transmite NewsIn.

"Administratia Prezidentiala ii solicita din nou domnului Claudiu Saftoiu sa probeze afirmatiile facute ieri. Afirmatiile domnului Claudiu Saftoiu sunt iresponsabile, neadevarate, iar presedintele va urma calea legala", a declarat, miercuri, Valeriu Turcan.

Turcan a precizat ca presedintele considera ca in cazul unor afirmatii de o asemenea gravitate ar fi normala autosesizarea Parchetului General. "Exista o initiativa, o propunere a fostului presedinte Emil Constantinescu, pe care presedintele o considera necesara si utila, si presedintele incurajaza Parlamentul sa clarifice aceasta chestiune, dar cred, in acelasi timp, ca avand in vedere gravitatea afirmatiilor ar trebui sa se autosesizeze Parchetul General. Daca nu, va sesiza domnia sa Parchetul General", a declarat purtatorul de cuvant al presedintelui.

"Pentru ca au aparut comentarii din partea unor fosti sau actuali politicieni, as vrea sa precizez ca, daca exista persoane care spun ca au primit informari privind viata privata sau activitatea politica a unor cetateni romani, pozitia presedintelui este urmatoarea: Respectivele persoane se fac vinovate de tainuirea unor astfel de presupuse derapaje. Presedintele nu a solicitat fostilor sau actualilor directori ai serviciilor de informatii si nici nu a primit din initiativa acestora, informari despre viata privata sau activitatea politica a unor cetateni romani", a subliniat Turcan.

Saftoiu cere sa fie lasat in pace si spune ca a inceput sa-si caute avocat

In replica la mesajul transmis de seful statului, Claudiu Saftoiu a declarat, miercuri, la Antena 3 ca nu mai doreste sa continue sa se explice la nesfarsit, cerand sa i se permita sa pastreze tacerea si anuntand ca trebuie sa-si caute un avocat care sa-l reprezinte in instanta, relateaza Romania Libera.

"Permiteti-mi ca din acest moment sa fiu rezervat in ceea ce priveste orice tip de declaratie publica, pentru ca, din cite vad, presedintele asteapta sesizarea instantelor si nu mai doresc sa continui ma explic la nesfarsit pe acelesi si aceleasi argumente pe care le-am explicat si am dat si astazi declaratii celor pe care i-am sunat. Permiteti-mi sa pastrez tacerea trebuie sa caut un avocat care sa ma apere in instanta", a sustinut Claudiu Saftoiu.

Intrebat ce dovezi are pentru afirmatia privind interceptarile ilegale de care beneficiaza presedintele Traian Basescu, Saftoiu a mentionat ca are "dovezi publice", si anume "monitorizari de presa".

Parchetul General nu se autosesizeaza in cazul Saftoiu

"Nu facem sesizari din oficiu daca nu sunt suficiente informatii", a declarat, miercuri, pentru Realitatea FM, Robert Cazanciuc, purtatorul de cuvant al Parchetului General. "Se prea poate ca lideri politici sa fi fost ascultati". Cazanciuc a explicat ca nu pot face dosare penale la fiecare declaratie publica. "Trebuie sa respectam intocmai legea. Din moment ce face cineva o afirmatie foarte generala, dupa care, la scurt timp, o si retracteaza, nu poate face obiectul unui dosar penal", noteaza Ziua.

Ion Iliescu: 'Basescu m-a asigurat ca scandalul interceptarilor este o 'facatura''

"Azi am primit un telefon de la presedintele Basescu ca sa-mi dea asigurari ca totul e o facatura si ca el nu se ocupa cu asa ceva", a spus fostul sef al statului intr-o emisiune la Antena 3.

Ion Iliescu a mai precizat ca i-a spus lui Traian Basescu "am luat nota de aceasta declaratie a presedintelui". "Precum stiti, eu nu am reactionat imediat, am fost chiar solicitat sa comentez declaratiile domnului Saftoiu, am refuzat s-o fac, pentru ca am vrut sa fiu mai retinut in receptarea acestei chestiuni", a mai spus fostul presedinte, citat de NewsIn.

Emil Constantinescu sustine ca SIE ii dadea informatii despre sotiile diplomatilor

"Fiecare serviciu incearca sa castige bunavointa presedintelui. De la SIE, de pilda, am primit informatii despre ce faceau sotiile ambsadorilor in ambasade", a declarat Emil Constantinescu. El sustine ca a interzis, la momentul respectiv, continuarea unor astfel de practici de urmarire, potrivit Realitatea.net

Nu este primul scandal iscat de Claudiu Saftoiu pe tema interceptarilor ilegale

Pe 13 martie anul trecut, la audierile Comisiei parlamentare pentru suspendarea presedintelui Traian Basescu, acesta a recunoscut ca SIE efectueaza interceptari telefonice cu mandat de la procuror. Declaratia a starnit un imens scandal deoarece, potrivit legii, SIE nu are dreptul sa efectueze interceptari telefonice decat prin intermediul SRI, iar acestea se fac cu mandat de la judecator, nu de la procuror. Saftoiu a revenit si atunci asupra declaratiei, recunoscand ca "a fost o greseala personala”, potrivit Cotidianul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.