Premierul Emil Boc le-a spus ambasadorilor din statele UE ca reprezentantii CE s-au bazat pe datele prezentate de Guvernul Tariceanu, atunci cand au estimat un deficit bugetar de 7,5% si o crestere economica de 1,75% in 2009, si ca CE ar fi trebuit sa ia in considerare schimbarea Guvernului.

"Am prezentat contrastul intre ceea ce s-a spus ieri (luni n.r.) la nivel european (...). Am aratat foarte clar ca intentia Guvernului este de a avea un buget construit in jurul unui deficit de 2%, cu toate constrangerile bugetare pe care le presupune. Am inteles ca ele (datele prezentate de CE, n.r.) au fost bazate pe evaluarile vechii guvernari, pe ceea ce exista anul trecut in ceea ce priveste deficitul bugetar si angajamentele vechiului Guvern", a declarat Boc la finalul intrevederii de luni cu ambasadorii.

Premierul a precizat ca fostul Executiv a avut cheltuieli de personal cu 35% mai mari in 2008 comparativ cu 2007 si cheltuieli cu 36% mai mari in ceea ce priveste bunurile si serviciile. "Pornind de la o asemenea situatie s-a facut evaluarea. Poate trebuia sa se tina cont ca la Bucuresti s-a schimbat Guvernul", a adaugat seful Executivului.

Boc a spus ca le-a prezentat ambasadorilor si prioritatile Romaniei din punct de vedere politic si a raspuns la intrebari privind politica interna si cea europeana, dar si legate de calitatea Romaniei de membru NATO.
La intrevedere au mai participat vicepremierul Dan Nica si seful Departamentului pentru Afaceri Europene, Vasile Puscas.

Ministerul Finantelor sustine ca Romania va avea in 2009 un deficit bugetar de 2% din Produsul Intern Brut (PIB) si o crestere economica de 2,5%, in timp ce estimarile Comisiei Europene, publicate luni, indica un deficit bugetar pentru 2009 de 7,5% din PIB si o crestere economica 1,75%.

Comisia Europeana nu a inclus in prognoza publicata luni masurile anuntate de guvernul Boc de reducere a deficitului bugetar, ce nu au fost inca adoptate, iar Executivul european nu a avut discutii cu oficialii romani pe tema FMI, a admis intr-o declaratie pentru NewsIn Amelia Torres, purtatoare de cuvant CE.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.