Comisia prezidentiala de analiza a regimului politic si constitutional din Romania propune in Raportul final dat miercuri publicitatii ca presedintele sa poata dizolva Parlamentul, ceea ce presupune organizarea de alegeri anticipate, ca solutie de deblocare a crizelor politice.

"Dreptul de dizolvare nu intareste autoritatea presedintelui, ci acorda un element suplimentar de raspundere in sarcina acestuia", sustine Comisia, citata de NewsIn.

Potrivit Raportului Comisiei prezidentiale, "in ipoteza in care actualul regim ar ramane nemodificat, una dintre solutiile de deblocare a crizelor este modificarea mecanismului de dizolvare a celor doua Camere ale Parlamentului".

Propunerea arata ca presedintele nu poate dizolva de doua ori Parlamentul in timpul mandatului sau. Daca o face, a doua dizlovare echivaleaza cu incetarea mandatului presedintelui, urmand sa fie organizate si alegeri prezidentiale, la care acesta poate candida "fara a afecta in acest fel prevederea constitutionala care limiteaza la doua numarul de mandate".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.