Arhiepiscopia de Alba Iulia a precizat marti, intr-un comunicat, ca este dreptul comunitatii ortodoxe din localitatea Miercurea Nirajului, Mures, sa aiba o biserica, in replica la o afirmatie a lui Marko Bela, potrivit careia constructia bisericii va duce la tensiuni interetnice.

"Comunitatea Ortodoxa din Miercurea Nirajului, pe terenul ce-l poseda in mijlocul orasului, conform unor hotarari judecatoresti definitive, doreste sa construiasca o mica biserica. Tinem sa precizam ca aceasta actiune n-are nici conotatie etnica si nici politica.

Daca nu se stie, spunem noi: in Budapesta, exista in zona centrala o biserica ortodoxa maghiara. O biserica in care este proslavit Hristos - Domnul Pacii, nu poate aduce invrajbire etnica ci, dimpotriva, armonie si iubire”, se arata in comunicat, transmite corespondentul NewsIn.

Arhiepiscopia de Alba Iulia condamna decizia autoritatilor locale care incearca sa impiedice ridicarea lacasului.

"Intr-o lume in care am scapat de comunism, cand nu puteam construi biserici in orase, ne mira inversunarea organelor locale care vor sa ne impiedice sa construim o biserica pe proprietatea noastra. Speram ca luciditatea si bunul simt sa biruie. Dumnezeu ne va ajuta sa construim aceasta biserica, in care intentionam sa ne rugam si in limba maghiara, pentru ca Dumnezeu n-are nationalitate si este Parintele nostru, al tuturor”, se arata in documentul Arhiepiscopei.

Prezent la Targu Mures la sfarsitul saptamanii trecute, Marko Bela a afirmat ca nu este de acord cu ridicarea bisericii.

"La Miercurea Nirajului se tensioneaza deja atmosfera din cauza incercarii nechibzuite a Bisericii Ortodoxe Romane de a construi o biserica intr-un parc in centru, in loc sa-si caute o alta locatie potrivita pentru o biserica", a spus Marko.

El a adaugat ca incearca "sa se forteze o astfel de constructie, in conditiile in care locuitorii localitatii si primaria nu sunt de acord”. El a pus acest incident pe seama trecerii UDMR in opozitie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.