Posibila indepartare a lui Virgil Ardelean din fruntea DGIPI, acolo unde tocmai fusese instalat, il lasa pe seful statului fara control direct sau indirect asupra ultimului serviciu secret unde nu-si plasase oamenii.

Directia Generala de Informatii si Protectie Interna din cadrul Ministerului de Interne (DGIPI) este singurul serviciu secret pe care presedintele Traian Basescu nu il controleaza in acest moment.

Cel putin nu inca. Numirea lui Virgil Ardelean, personaj care a stiut sa se faca util puterii atat pe vremea PSD, cat si dupa venirea lui Basescu la Cotroceni, reprezinta doar ultimul episod dintr-un serial mai lung prin care seful statului si-a asigurat controlul direct sau indirect asupra celorlalte servicii secrete romane.

Presedintele statului a surprins opinia publica in toamna lui 2006, cand l-a numit la sefia Serviciului Roman de Informatii pe pesedistul George Cristian Maior.

Acesta venea pe locul lasat liber in vara lui 2006, dupa scandalul Hayssam, de un alt fost pesedist, Radu Timofte. Seful statului si-a explicat atunci gestul prin faptul ca numirea unui reprezentant al opozitiei in fruntea SRI ar inlatura suspiciunile legate de controlul politic asupra institutiei.

Presedintele Basescu avea oricum deja la varful SRI un om de incredere, pe tanarul colonel Florian Coldea, cel care in 2005 fusese numit in functia de prim-adjunct al directorului SRI.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.