Ministrul de Interne a ramas fara sprijinul politic al partidului, dupa ce l-a numit pe Virgil Ardelean la conducerea DGIPI. Mitrea sare in apararea colegului sau de partid, sustinand ca ceea ce i sa intamplat lui Oprea este datorat faptului ca deciziile acestuia “iritau” interesele catorva persoane din PSD.

Mitrea declara, intr-un mesaj postat pe blogul sau, ca pseudo-sefii din PSD l-au amenintat cu “decapitarea” pe ministrul Oprea si abia apoi l-au anuntat pe Mircea Geoana. “Dupa ce respectivii au pornit galceava a reactionat si seful partidului. Aceasta arata foarte clar adevarata cauza a scandalului: nu incalcarea nu stiu caror principii, ci interesul foarte personal al unora”.

Mitrea se arata ingrijorat de situatia la care s-a ajuns din cauza grupurilor de interese care “vor sa distruga PSD-ul”. “Acum vad ca guvernul pe care parlamentarii PSD l-au votat nici nu s-a apucat bine sa lucreze, ca unii din partid vor deja sa-l dea jos. Vor sa schimbe un ministru pus si aprobat tot de noi pentru ca nu i-a numit in nu stiu ce functii pe cei care le conveneau unor grupuri de interese din partid. Acest fel de a face politica, numai si numai in interes personal, poate distruge PSD”, mai noteaza Mitrea pe blog.

Dezamagit de decizia PSD si de influentele negative din interiorul partidului, Mitrea considera ca motivul revocarii sprijinului politic pentru Gabriel Oprea este absurd. “Nu guvernarea eficienta, in folosul oamenilor, este obsesia unora din partid, ci numirea cu orice pret, in functii cheie, a unor acoliti de-ai lor. Daca, in anul 2009, asa intelegem noi, in PSD, sa facem politica, mai bine ne ducem care incotro vedem cu ochii”, a concluzionat Mitrea.

Presedintele PSD Mircea Geoana a declarat luni ca ministrul de Interne, Gabriel Oprea, a incalcat in mod deliberat sistemul intern de propunere a persoanelor in functii publice si ca decizia de retragere a sprijinului politic a fost luata cu majoritate de voturi. Abtinerile de la votul de ridicare a sprijinului politic din partea PSD au fost ale lui Victor Ponta si Marian Sarbu.

Mircea Geoana sustine ca Gabriel Oprea a avansat, ca secretari de stat si pentru alte functii de conducere, persoane care nu aveau girul partidului si ca Emil Boc a semnat numirile fara a consulta PSD pentru ca premierul l-a considerat de buna credinta pe Oprea.

Geoana a declarat ca ii va propune premierului Boc ca, pana la nominalizarea unui alt ministru, de Ministerul de Interne sa se ocupe vicepremierul Dan Nica. Acesta a mai adaugat ca toate numirile facute de Oprea se vor anula.

Ramane de discutat este daca Gabriel Oprea va fi sau nu exclus din partid pentru abaterea sa. In acest sens se va intruni Comisia de disciplina a PSD pentru stabilirea excluderii acestuia.

Ar putea Oprea ramane ministru al Internelor din postura de independent? - Spune-ti parerea pe forum!

Referindu-se la retragerea sprijinului politic din partea PSD-ului, Adrian Nastase (PSD) sustine ca "E o decizie care a tinut sema de specificatiile care se fac. Mi se pare o decizie logica, a fost aprobata aproape in unanimitate, doar cu doua abtineri, cred ca a fost vorba de un test pe care Traian Basescu a vrut sa il faca in relatia cu PSD-ul".

Adrian Iorgulescu (PNL) a declarat in cadrul unei emisiuni a postului Realitatea, ca, in opinia sa, premierul Emil Boc ar putea refuza revocarea din functia de ministru al Internelor a lui Oprea. Iorgulescu este de opinie ca Oprea ar putea ramane in funcita de ministru din postura de independent.

Sulfina Barbu (PD-L) este de parere ca ceea ce s-a intamplat in cazul ministrului Oprea este o problema interna a PSD-ului. Aceasta a mai declarat ca democrat-liberalii asteapta o noua nominalizare din partea socialistilor.

Calin Popescu Tariceanu
nu a ratat ocazia pentru a ataca din nou actualul Guvern. "Ne-am fi asteptat ca strategia guvernului sa zica ca vor cresterea economica sau cea a locurilor de munca. Constatam ca actualul Guvern a luat masuri care poarta amprenata incompetentei. Aceste masuri se inscriu intr-o categorie populista", a declarat fostul premier in cadrul unei conferinte de presa.

Tariceanu a mai adaugat si ca in urma unei posibile excluderi din PSD a lui Gabriel Oprea, acesta ar putea deveni al doilea ministru independent al Guvernului Boc. "Nu stiu exact mecanismele si cum functioneaza in PSD si criteriile care i-au dus la aceasta decizie. Ca sa fiu mai exact, nu stiu care sunt motivele pentru care au luat aceasta decizie. Insa ceea ce va pot spune, din informatiile pe care le am, prevad ca domnul Oprea va deveni al doilea ministru independent in guvernul condus de domnul Boc", a afirmat Tariceanu.

Oprea se apara: "Numirile facute in MAI au vizat interesele romanilor"

Gabriel Oprea a transmis, intr-un comunicat de presa, ca a luat act de declaratia lui Mircea Geoana privind retragerea sprijinului politic si ca nu doreste sa faca in acest moment alte comentarii, sustinand ca numirile facute in MAI "au vizat interesele romanilor".

"Atat timp cat voi fi ministrul administratiei si internelor, voi face o politica subordonata intereselor Romaniei, fara a ceda in fata intereselor de grup, intrucat ne-am angajat in fata cetatenilor Romaniei ca in urma guvernarii noastre, mult mai multi romani vor avea o viata mai buna, in deplina siguranta", se precizeaza in comunicatul semnat de Gabriel Oprea.


Filiala PSD Ilfov tine cu dintii de Oprea

Comitetul Executiv al Consiliului Organizatiei Judetene PSD Ilfov a decis luni, intr-o sedinta extraordinara, ca BPN al PSD a actionat nestatutar in cazul Oprea, ca doar CEX si Consiliul National decid retragerea sprijinului politic, iar excluderea e o prerogativa a filialei.

"Comitetul Executiv al Consiliului Organizatiei Judetene PSD Ilfov, reunit luni in sedinta extraordinara, respinge in mod categoric decizia Biroului Permanent National al PSD de retragere a sprijinului politic si de excludere din partid a ministrului administratiei si internelor, domnul Gabriel Oprea, considerand-o nefondata si nestatutara. Prin adoptarea acestor decizii, Biroul Permanent National al PSD a incalcat prevederile statutului Partidului Social Democrat", se arata intr-un comunicat al PSD Ilfov remis luni NewsIn.

Sursa citata precizeaza ca potrivit art. 12 alin.(3) din statul PSD, “retragerea sprijinului politic se hotaraste de catre organul de conducere al partidului care l-a acordat sau de catre organul ierarhic superior”, acestea fiind Comitetul Executiv National, respectiv Consiliul National al Partidului Social Democrat.

"Comitetul Executiv National este un for superior celui care a adoptat, astazi (luni, n. red), decizia de retragere a sprijinului politic si de excludere. Mai mult decat atat, potrivit art. 13, alin. (5) din Statutul PSD, excluderea unui membru se hotaraste de catre membrii Biroului Permanent Judetean al organizatiei din care face parte, organele ierarhic superioare ale partidului avand doar competenta avizarii acestei masuri. In acest context, deciziile Biroulului Permanent National al PSD sunt lipsite de temei si neavenite", considera organizatia condusa de Oprea.

Aceasta mai aminteste ca Oprea a inregistrat rezultate notabile in toate confruntarile electorale si a actionat cu profesionalism si buna credinta. "In consecinta, solicitam conducerii PSD, cu toata taria si fermitatea, sa nu se recurga la astfel de masuri absolut injuste si lipsite de temeinicie, de natura sa conduca la destabilizarea partidului. De asemenea, rugam conducerea partidului sa se intoarca la prevederile statului si sa respecte legile Romaniei", conchide comunicatul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.