Liberalii constanteni s-ar putea adresa Comisiei Europene cu privire la posibilitatea schimbarii prefectilor pe criterii politice, transmite corespondentul NewsIn.

Presedintele organizatiei judetene Constanta a PNL, deputatul Gheorghe Dragomir, sustine ca Guvernul ar urma sa emita o ordonanta privind transformarea posturilor de inalti functionari publici in posturi politice. Dragomir i-a cerut, duminica, vicepresedintelui PNL Puiu Hasotti sa ii solicite, printr-o scrisoare, presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barosso, sa ii intrebe pe presedintele Traian Basescu si pe premierul Emil Boc, care se vor deplasa luni la Bruxelles, despre ordonanta care, spune el, ar urma sa fie emisa pentru transformarea posturilor de inalt functionar public in posturi politice.

"Acesta este un angajament pe care Romania l-a luat inainte de aderarea la Uniunea Europeana si a fost o conditie ceruta de Bruxelles. Nu putem da curs la asemenea grozavii venite de la Cotroceni”, a declarat liderul PNL Constanta, Gheorghe Dragomir.

Premierul Emil Boc a declarat vineri, la postul public de televiziune, ca ar trebui ca in Corpul inaltilor functionari publici sa fie admise mai multe persoane, dintre care Guvernul sa poata alege "omul de incredere" care sa-i duca politica in teritoriu.

"Prefectul este omul Guvernului in judet. El face politica Guvernului. Este firesc sa fie om de incredere al Guvernului care sa duca politica acestuia", a raspuns Boc la intrebarea daca este in interesul public ca prefectii sa fie schimbati din functie de noul Guvern.

El a declarat ca trebuie format un corp larg in care sa patrunda noi inalti functionari publici si din care Guvernul sa poata alege acea persoana care sa-i duca la indeplinire politica pe care o promoveaza.
Surse din conducerea PD-L au declarat vineri, pentru NewsIn, ca schimbarea prefectilor actuali va fi facuta prin invocarea principiului mobilitatii, democrat-liberalii neluand in calcul modificarea Legii privind institutia prefectului in sensul repolitizarii functiei.

"Prefectii vor fi schimbati folosindu-se principiul mobilitatii. Noi am facut tot posibilul sa nu ajungem in aceasta situatie privind politizarea institutiei prefectului, insa fostul Guvern nu a respectat acest principiu, de aceea a trebuit sa gasim solutia pentru contracararea problemei", au explicat sursele citate. Acestea au precizat ca o solutie o reprezinta mutarea actualilor prefecti pe functii de inspectori sau, in anumite cazuri, subprefecti. Sursele democrat-liberale au mai aratat ca aducerea unor oameni noi este inca posibila deoarece Corpul inaltilor functionari publici nu este completat in totalitate si Guvernul actual nu este in situatia de a roti pe functii aceiasi oameni.

Legea 188/ 1999 privind Statutul functionarilor publici, republicata, contine un capitol distinct privind "modificarea, suspendarea si incetarea raportului de serviciu" al functionarilor publici, care precizeaza ca acestia pot fi schimbati din functie prin delegare, detasare, transfer sau mutarea in cadrul altui compartiment al autoritatii sau institutiei publice. Potrivit legii, "transferul, ca modalitate de modificare a raportului de serviciu, poate avea loc in interesul serviciului".

Depolitizarea institutiei prefectului prin acordarea prefectilor statutul de inalt functionar public a fost sustinuta si introdusa prin lege de Guvernul Aliantei D.A prin HG din 14 decembrie 2005 . Modificarea legii institutiei prefectului a facut parte din pachetul de legi privind reforma in administratia publica sustinut de Ministrul Administratiei si Internelor la acea vreme, Vasile Blaga.

In momentul parafarii Protocolului de colaborare PSD-PDL, reprezentanti ai celor doua formatiuni politice au sustinut ca intentioneaza sa-si imparta , la nivel local, inclusiv functiile de prefect, respectand culoarea politica a presedintelui Consiliului Judetean. Astfel,, in judetele unde PSD detine presedentia CJ, prefectul ar urma sa fie propus tot de PSD si invers, iar in acele judete, unde presedinte de CJ este un politician de la alte formatiuni politice, acestea ar urma sa fie impartite intre PSD si PDL.

Mai multe filiale PSD din teritoriu au anuntat, in cursul acestei saptamani, ca au stabilit persoanele care vor fi propuse pentru functiile de prefect in judetele respective. Astfel, PSD Galati l-a propus pe Claudiu Branzan, PSD Valcea l-a nominalizat pe Remus Grigorescu, iar in cazul in care prefectura judetului Covasna va reveni PSD-ului, liderii locali au afirmat ca cel mai probabil propunerea va fi Codrin Munteanu. Filialele judetene ale PD-L care au finalizat propunerile pentru posturile de prefect aferente sunt PD-L Timis, unde propunerea este Mircea Bacala, PD-L Maramures, propus fiind Sandu Pocol si PD-L Targu Mures unde a fost nominalizat Marius Pascan.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.