Europarlamentarul Daniel Daianu a afirmat miercuri ca lipsa oricarui progres semnificativ in realizarea proiectului Nabucco reprezinta “o mare bila neagra” pentru UE, acest lucru in conditiile in care multiplicarea rutelor de treansport pentru combustibil reprezinta o prioritate.

In opinia europarlamentarului, membru in Comisia pentru Afaceri Economice si Monetare si in Comisia pentru Bugete, lipsa unei strategii "impiedica si gestionarea situatiilor de criza pe termen scurt".

Pe termen foarte scurt, principala preocupare trebuie sa fie situatia statelor membre care au o dependenta totala sau aproape totala de livrarile de gaz din Rusia (cum ar fi Bulgaria, Grecia, Slovacia, etc.). Si aici UE trebuie sa adopte urgent masuri de ajutor pentru aceste tari. Pe termen mai lung, din pacate, lipseste o abordare strategic” a precizat europarlamentarul.

Daianu a declarat ca trebuie facuta o distinctive intre ceea ce trebuie facut pe termen foarte scurt, ca management de criza, si gandirea unei politici comunitare strategice, care sa raspunda realitatilor din domeniul energetic.

Pentru ambele perspective de timp trebuie pornit de la varietatea de circumstante intre tarile membre si dependenta mare pe care nu putine dintre tari o au fata de aprovizionarea din Rusia.”, a declarat Daianu.
Europarlamentarul a spus de asemena ca este regretabila discrepant intre ceea ce sa afirma in privinta nevoilor de a avea o politica in domeniul energiei comuna la nivelul UE si ceea ce se face in fapt.

In comunicatul remis de catre Daniel Daianu se precizeaza ca liberalii europeni au facut deja demersuri pentru ca Parlamentul European sa dezbata in regim de urgenta, in sedinta plenara de la Strasbourg de saptamana viitoare, situatia livrarilor de gaz din Rusia catre tarile UE.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.