Valeriu Stoica revine in centrul atentiei cu propunerea de fuziune dintre PNL si PD. Stoica are si un plan de rezerva, daca PNL raspunde negativ, dar prezice caderea liberalilor.

Luni, la hotelul Hilton, Valeriu Stoica, fostul presedinte al liberalilor, organizeaza o dezbatere pe tema formarii unui puternic partid popular, care ar urma sa rezulte din fuziunea dintre PNL si PD. In luna februarie, inainte de congresul PNL, Valeriu Stoica a dat publicitatii un amplu proiect politic privind fuziunea dintre cele doua partide, dar ecoul a fost slab. Stoica a anuntat ulterior ca, la sfirsitul lunii mai sau inceputul lunii iunie, va reveni in forta cu proiectul sau si dovedeste acum ca s-a tinut de cuvint. "Daca PNL nu va achiesa la acest proiect, va pierde trenul si va cobori mult in preferintele electoratului. Si vina va apartine exclusiv PNL", ne-a declarat ieri Stoica. In replica, purtatorul de cuvint al liberalilor, Eugen Nicolaescu precizeaza: "Problema fuziunii ramine asa cum s-a stabilit la congresul nostru. Este avuta in vedere pentru a fi discutata, dar se asteapta si pozitia PD. Cred ca, dupa Conventia PD, ei se vor pronunta intr-un fel sau altul". Nicolaescu nu crede insa in previziunile lui Stoica si nu vede o posibila cadere a partidului in cazul in care fuziunea nu se materializeaza.

Pol popular in jurul PD

Pentru cazul in care fuziunea nu se va realiza, fie din cauza refuzului PNL, fie din cel al ambelor parti, Valeriu Stoica ne-a declarat mai de mult ca are si un "plan B". Ieri, fruntasul liberal ne-a schitat in ce ar consta acest plan. "Se poate forma o mare forta populara, un pol puternic in jurul PD. Concret, partidele de sorginte populara ar putea sa se grupeze in jurul PD", ne-a explicat Stoica.

Interesant este faptul ca, pe linie politica, la dezbaterea de luni de la Hilton Stoica a invitat si lideri ai PD si ai PNTCD, alaturi de citiva analisti politici. Din zona liberala, principalul invitat este "seniorul" Constantin Balaceanu-Stolnici.

PNTCD: doar o alianta cu PD

Prin mediile politice bucurestene circula deja zvonul privind o "cuplare" a democratilor cu taranistii si alte grupuscule crestin-democrate. Cu alte cuvinte, o confirmare a "planului B" al lui Valeriu Stoica. Presedintele PD Emil Boc nici nu a infirmat, dar nici nu a confirmat o astfel de situatie. "Pina in acest moment nu s-a discutat in partid o astfel de eventualitate. Sa asteptam Conventia, sa vedem ce motiune va fi votata si atunci orice discutie este posibila", ne-a declarat Boc.

Taranistii cunosc intentiile lui Valeriu Stoica (in luna martie, acesta a avut doua intrevederi cu Gheorghe Ciuhandu), dar se arata refractari la o eventuala "aderare" la PD. Vicepresedintele PNTCD, Viorel Sasca, ne-a precizat: "Noi nu vrem sa fim o floare la butoniera pentru PD, sa certificam calitatea de crestin-democrati a acestui partid. Vom astepta sa vedem ce transformari vor avea loc la nivelul PD, in ce relatii vor fi cu popularii europeni, nu exclud ca s-ar putea sa primeasca statutul de partid observator in PPE si dupa aceea vom vedea ce relatii vom avea. Cel mult o alianta politica s-ar putea face, dar nu mai mult". Tinind cont de toate datele problemei, in cazul in care PD renunta la social-democratie, planul B al lui Valeriu Stoica are mari sanse de materializare. Mai ales ca si Traian Basescu este, se pare, "aliat" cu fostul lider liberal.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.