Presedintele Traian Basescu a semnat, marti, decretul de numire a fostului senator UDMR Peter Eckstein-Kovacs in functia de consilier prezidential pentru minoritati in cadrul Administratiei Prezidentiale.

Peter Eckstein-Kovacs nu a intrat in Parlament la alegerile din 30 noiembrie, cand a candidat in colegiul senatorial 2 pentru Cluj-Napoca, dupa incheierea mandatului sau de senator in legislatura 2004-2008. El a obtinut la alegerile parlamentare 20,34% din voturi in Colegiul 2 din Cluj, fiind devansat de Serban Radulescu (PD-L) cu 47,73%, transmite NewsIn.

Peter Eckstein Kovacs a intrat in conflict cu conducerea UDMR la inceputul anului 2008, cand in Parlament se discuta Legea Agentiei Nationale de Integritate. El si-a dat demisia din functia de presedinte al Comisiei juridice pe 4 martie 2008, anuntand ca demisioneaza din cauza lipsei unei sustineri din partea Uniunii pentru reforma in justitie, mai ales in cazul ANI, insa a precizat ca nu va parasi formatiunea politica din care face parte. "Am avut nenumarate discutii in organizatia pe care o reprezint, am fost de parere ca UDMR nu sustine intr-un mod suficient reforma justitiei. Am ramas in minoritate, dar acum, referitor la legea ANI, grupul parlamentar a adoptat o hotarare cu doua treimi, in care sustine ca numai averea ilicita este supusa controlului, implicit confiscarii. Eu cu acest punct de vedere nu pot sa fiu de acord", si-a motivat Eckstein demisia.

In ianuarie 2008, Peter Eckstein Kovacs a declarat ca presedintele Basescu "face un abuz" pentru ca refuza sa accepte ca liberala Norica Nicolai sa fie ministru al Justitiei, spunand ca ar vota favorabil daca s-ar pune inca o data problema suspendarii din functie a sefului statului.”Presedintele face un abuz. Spune ca el numeste. Dar raspunderea este a primului ministru. Este abuziv si vor veni noi complicatii; mandatul domnului Melescanu ca interimar se apropie de sfarsit si vom sta acolo fara ministru de justitie. Soarele va rasari, nicio problema, dar nu este un lucru normal”, a spus Peter Eckstein Kovacs.

La finalul anului 2007, eurodeputatul maghiar Laszlo Tokes a declarat ca i-a propus sefului statului infiintarea unui post de consilier prezidential pentru problemele minoritatilor nationale, in cadrul unei intalniri ce a avut loc la Palatul Cotroceni.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.