In cazul in care se elibereaza unul dintre locurile din Parlament, la alegerile din colegiul care a ramas fara titular poate participa oricine si castiga cel care aduna cele mai multe voturi, indiferent daca este independent sau daca provine dintr-un partid care nu a trecut pragul electoral.

Nu este exclus ca, in cateva luni, C.V. Tudor sau George Becali sa devina senator sau deputat si, astfel, PRM sau PNG-CD sa aiba reprezentanti in Parlament, chiar daca la alegerile din 30 noiembrie 2008 ambele partide nu au trecut pragul electoral de 5%.

O situatie absolut ipotetica in acest moment, care are insa acoperire in Legea electorala. In situatia in care unul dintre posturile de parlamentar devine vacant, la alegerile partiale organizate in colegiul respectiv poate participa oricine si castiga cel care obtine cele mai multe voturi.

Legea electorala prevede la articolul 48 ca alegeri partiale se organizeaza intr-un colegiu in situatia demisiei sau a decesului unui parlamentar.

Daca in cazul alegerilor pe lista demisiile din Parlament nu reprezentau un impediment pentru partide (o serie de deputati sau de senatori demisionau pentru a ocupa diverse demnitati in administratie - n.a.), mandatul vacant urmand sa fie ocupat de supleanti, in cazul alegerilor uninominale este greu de crezut ca vom asista la plecari "voluntare” din Legislativ.

Pe langa trecerea in lumea celor drepti mai poate fi luata in calcul si posibilitatea pierderii mandatului in urma unei condamnari definitive privative de libertate, multi dintre cei alesi, inclusiv vicepresedinti din ambele Camere, facand obiectul unor anchete penale. Nu trebuie exclusa insa nici ipoteza unor demisii generate de o posibila cointeresare financiara.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.