Autoritatile publice trebuie sa reduca cu 50% cheltuielile pentru autoturisme, mobilier si birotica in 2009, comparativ cu anul 2008, iar functiile de conducere din sistemul public vor avea o pondere de cel mult 12% din numarul total al functiilor publice, a decis marti Guvernul.

Guvernul a mai decis ca secretarii si subsecretarii de stat vor calatori in 2009 doar la clasa "economic", iar personalul din administratie trimis in deplasari externe va utiliza in strainatate mijloacele de transport in comun, nu taxiurile.

"Stiu ca vor trezi zambete asemenea masuri, dar semnalul vreau sa fie foarte clar in tot sistemul: este un an in care trebuie sa economisim de peste tot. Chiar daca aceste masuri nu vor avea impact bugetar extraordinar sub aspectul economiilor, dar vreau sa se inteleaga inca o data in primul rand faptul ca demnitarii sunt primii care strang cureaua in aceste vremuri de criza", a spus Boc

Printr-o alta decizie adoptata in sedinta de marti, Executivul a interzis angajatilor statului sa cumuleze pensia cu salariul, iar cei care au beneficiat de salarii compensatorii la pensionare si doresc sa lucreze in continuare in sistemul public vor fi obligati sa returneze salariile compensatorii in termen de 30 de zile.

Prim-ministrul a precizat ca cele mai multe cazuri se regasesc in domeniile Justitiei, Armatei si Internelor. Potrivit unei evaluari prezentate de Boc, doar in stucturile centrale ale Ministerului Internelor sunt aproximativ 350 de astfel de cazuri.Emil Boc a spus ca una dintre persoanele vizate de aceasta decizie a Guvernului este ministrul Administratiei si Internelor, Gabriel Oprea, care a beneficiat, la pensionare, de plata unor compensatii de "aproape un miliard de lei (vechi, n.r.)".

"Este o chestiune care in ultima instanta vizeaza si un efect curativ al sistemului de a pune ordine si de a stabili foarte clar cine si cum castiga in sistemul nostru public, pentru ca principala noastra preocupare este sa gestionam cat mai bine banul public. Or, nu este firesc ca o persoana care a luat cu ocazia pensionarii sume compensatorii de ordinul miliardelor de lei a doua zi sa se reincadreze pe o pozitie publica intr-un minister, sa cumuleze pensia cu salariul, in detrimentul, repet, al banului public, care trebuie, mai ales intr-un asemenea context de criza, sa fie foarte bine gestionat", a explicat Boc.

In sedinta anterioara, Executivul a mai decis ca bugetele pe anul 2009 elaborate de ordonatorii principali de credit sa prevada cheltuieli pentru servicii si bunuri cu 15% mai mici decat in bugetele pe anul 2008. In plus, concursurile pentru ocuparea a circa 145.000 de posturi vacante din institutiile si autoritatile publice vor fi suspendate.

Remuneratia sefilor agentiilor si autoritatilor guvernamentale, ai regiilor autonome, societatilor si companiilor nationale la care statul este actionar unic sau majoritar va fi redusa la nivelul indemnizatiei unui secretar de stat - respectiv la 4800 de lei net. In plus, membrii consiliilor de administratie ale societatilor cu capital partial sau majoritar de stat vor primi in 2009 o indemnizatie egala cu 1% din indemnizatia directorilor sau presedintilor consiliilor de administratie (CA).

Astfel, avand in vedere ca salariul unui director de companie de stat va fi de 4.800 de lei, un membru al consiliului de administratie va primi pe viitor 48 de lei. In prezent, indemnizatia membrului CA este de 20% din cea a directorului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.