Constienti ca deschiderea le apartine, Marko & Co. par dispusi sa-si joace cat mai bine toate cartile in pokerul politic pe care l-a demarat impreuna cu social-democratii, pentru constituirea unui guvern, care, spun ei, sa asigure stabilitatea politica a tarii si sa raspunda pozitiv la includerea in programul de guvernare a dezideratelor Uniunii. Scorul electoral obtinut le permite udemeristilor sa emita pretentii la care social-democratii mai mult ca sigur ca nu vor percuta: un post de vicepremier, doua-trei ministere, o serie de posturi de secretar la ministerele unde cei din Uniune au mai avut reprezentanti, dar si obtinerea locurilor de prefecti in zona Har-Cov si Mures. Ramane de vazut cine va ceda mai mult la cacialmaua celuilalt jucator.

Considerata ca fiind singura solutie viabila pentru UDMR, posibila colaborare guvernamentala cu Uniunea Nationala PSD+PUR mai are multi pasi de facut pentru a se vedea transpusa in realitate, cele doua sau trei parti avand de trecut hopul armonizarii propriilor pretentii si obiective, fiecare incercand sa traga cat mai mult pe spuza sa. In timp ce UDMR doreste sa fie reprezentat in viitorul guvern la nivel de viceprim-ministru si prin intermediul altor doua-trei portofolii ministeriale, PUR are pretentii asemanatoare, pesedistilor nemairamanandu-le decat vreo 10-12 ministere din cele 17-18 posibile, o varianta deloc surazatoare pentru cei obisnuiti cu guvernarea de tip solo in ultimii patru ani.

Marko, Frunda, Borbely se vor in viitorul guvern

Liderul executiv al Uniunii, Takacs Csaba, a declarat sambata ca una din functiile vizate este aceea de vicepremier, in cadrul negocierilor cu Uniunea Nationala PSD+PUR urmand sa fie propus pentru aceasta functie presedintele UDMR, Marko Bela. Takacs Csaba a argumentat decizia Consiliului Operativ prin faptul ca "celalalt partener al PSD (PUR - n.r.) va avea postul de vicepremier, in conditiile in care are aceeasi pondere parlamentara ca si UDMR". In privinta ocupantilor portofoliilor guvernamentale, UDMR are in vedere mai multe variante, cele mai vehiculate nume fiind acelea ale vicelui executiv Laszlo Borbely, al specialistului in finante Iuliu Winkler si al senatorului Gyorgy Frunda, pentru un loc la Externe, la care se mai adauga si cel al medicului Benedeck Imre, unul din pretendentii la fotoliul de ministru al Sanatatii. Takacs a mentionat ca acestea sunt doar propuneri conturate de prezidiul executiv, o discutie pe fond prin care se vor stabili atat ministerele, cat si pozitia reprezentantilor maghiari in guvern, urmand sa aiba loc dupa cel de-al doilea tur de scrutin. Pe de alta parte, a adaugat Takacs Csaba, UDMR ar putea sa solicite functii si portofolii ale ministerelor pe care le-a mai administrat si in trecut. Or, in anii trecuti, cei de la UDMR nu au avut ministri decat la Sanatate si Minoritati, cel din urma fiind in prezent transformat intr-un departament condus de un secretar de stat.

Reinfiintarea Ministerului Minoritatilor, o varianta

"Este una din variante", ne-a declarat vicele Laszlo Borbely, referindu-se la posibilitatea revenirii la formula de minister pentru acest domeniu. In ceea ce-l priveste, Borbely a lasat sa se inteleaga ca i-ar surade sa-si imbogateasca experienta dobandita in perioda 96-2000, cand a detinut postul de secretar de stat la Ministerul Lucrarilor Publice, dat fiind faptul ca solutionarea problemei infrastructurii locale reprezinta unul dintre obiectivele Uniunii. "Vom incerca sa avem cat mai mult pozitii importante in guvern", a mai spus Borbely, precizand ca ariile de interes ale Uniunii mai vizeaza domeniile culturii, educatiei, administratiei publice locale si protectiei sociale. Mai rezervat, liderul UDMR Marko Bela a afirmat ca este inca prea devreme pentru a se pune problema discutiei referitoare la persoane sau portofolii. Nici problema castigarii unor posturi de prefect in teritoriu nu ar reprezenta o chestiune stringenta pentru liderul UDMR. " O colaborare de acest gen trebuie sa functioneze si in teritoriu", a apreciat acesta, adaugand ca aceste probleme pot fi clarificate abia dupa incheierea unei intelegeri la nivel central, ele tinand mai mult de competenta reprezentantilor locali ai acelor doua formatiuni politice.

La aceasta ora, Uniunea vizeaza postul de prefect al judetului Covasna, dar si pe cel din Harghita si chiar din Mures. Potrivit deputatului UDMR Iuliu Winkler, astazi, cele doua parti se vor intalni pentru "o discutie de principii" pe marginea viziunii asupra programului de guvernare al viitorului guvern, care sa ofere o baza comuna pentru discutiile viitoare. In zona UDMR, aceasta viziune s-ar invarti in jurul a trei concepte cheie - ce se regasesc si in programul lor electoral. "Integrare europeana, autonomia comunitatilor nationale din Romania si chestiunea bunastarii", a spus Winkler. Surse din PSD sustin insa ca, in prezent, negocierile cu reprezentantii Uniunii se axeaza pe stabilirea numarului de functii de ministru si de secretar de stat ce vor fi ocupate de membri ai UDMR, urmand ca, ulterior, sa fie hotarate ministerele ce vor fi cedate. Pesedistii nu sunt dispusi insa sa scape din mana haturile ministerelor-cheie, "de forta", si nici sa acorde aliatilor sai atatea portofolii ministeriale, fiind mai inclinati sa-i momeasca cu o serie de posturi de secretari de stat si cu scaunele de ministri la Sanatate, Cultura sau Invatamant