Pesedistii dau vina unii pe altii in scandalul Omar Hayssam. Dupa ce, in urma cu trei zile, fostul sef al SIE, Ioan Talpes, incerca sa plaseze acuzatiile cu privire la legaturile PSD cu Omar Hayssam in poala adversarului sau politic, Ioan Rus, ieri liderul social-democrat de la Cluj a incercat acelasi lucru. Ioan Rus a sustinut ca, de fapt, el in calitate de ministru de Interne a trimis, in 2001, o adresa catre CSAT si catre Ioan Talpes, care cuprindea informari cu privire la unele "suspiciuni" legate de mai multe persoane, printre care si Omar Hayssam. Rus i-a luat astfel fata lui Talpes, cu cel putin un an, in acest joc care le da frisoane pesedistilor. Talpes spunea acum doua zile, intr-o declaratie care il incrimina indirect pe Rus, ca avertizase in anul 2002 Minsterul de Interne cu privire la legaturile lui Hayssam cu mafia araba, dar acesta nu-i confirmase banuielile.

Si tot Talpes a fost cel care luni mergea intins la Palatul Cotroceni pentru a se intalni cu Basescu. Oficial, la intalnire, fostul sef al SIE i-a spulberat lui Basescu toate temerile negre legate de faptul ca ca el, Ioan Talpes, ar putea cumva sa nu sustina integrarea Romaniei In UE. In fapt, Talpes a incercat sa-l ademeneasca pe presedinte cu niste dosare despre fosti colegi din PSD care ar avea legaturi neortodoxe cu Omar Hayssam, serviciu care sa-i ofere lui o oarecare protectie. Si aceasta in conditiile in care nici lui Talpes, Hayssam nu-i este tocmai strain. Dintre toate cele trei personaje amintite mai sus, cel care are somnul cel mai tulburat in aceste zile este nimeni altul decat fostul consilier al fostului presedinte Iliescu, Ioan Talpes. Mai ales ca presedintele Traian Basescu i-a dat de inteles acum doua zile ca nu de adulatori are el nevoie. Presedintele a spus ca nu mai are nevoie de mult de servicii de genul celor pe care i le-a oferit senatorul Ioan Talpes. "De multi ani nu mai am scame pe mine, care sa fie indepartate", a spus presedintele, luandu-l peste picior pe fostul sef al SIE.

Rus se disculpaFostul ministru de Interne din guvernarea PSD, Ioan Rus, a incercat sa scape ieri de acuzatiile pe care i le plasase Ioan Talpes cu trei zile in urma si a spus ca a trimis, in 2001, o adresa catre CSAT si catre Ioan Talpes, care cuprindea informari privind unele "suspiciuni" legate de mai multe persoane, printre care si Omar Hayssam. "Daca domnul Talpes ma tot obliga sa-mi aduc aminte, pot sa spun ca noi am trimis catre CSAT si catre domnul Talpes, personal, o adresa in care informam asupra unor suspiciuni, legate de activitati ilegale, iar pe acel tabel se afla si Omar Hayssam", a spus fostul ministru de Interne. Rus a adaugat ca adresa respectiva trimisa catre CSAT intra si in atentia consilierului prezidential, care se ocupa de securitate, respectiv Talpes.

Actualul vicepresedinte al PSD a sustinut ca nu stie daca adresa trimisa de Ministerul de Interne a fost un raspuns la vreo solicitare venita dinspre Cotroceni sau daca facea parte din activitatea curenta a acestui minister. Fostul ministru de Interne a mai spus ca urmarirea penala impotriva lui Omar Hayssam a inceput in 2004, iar in prealabil a existat o contributie a mai multor institutii in acest caz, respectiv Parchetul, Politia, SRI si Directia de Informare din minister. Reamintim ca, in urma cu trei zile, fostul senator PSD Ioan Talpes a sustinut ca, prin 2002, pe cand era sef al Administratiei Prezidentiale, a aflat ca ceva nu e in regula cu Omar Hayssam si a transimis aceste informatii Ministerului de Interne, condus la acea vreme de Ioan Rus. Care minister, a continuat Talpes, nu a confirmat aceste banuieli.

Talpes, mirat ca informatiile sale se confirma

Pe de alta parte, Ioan Talpes a tinut mortis sa explice ieri, printr-un comunicat de presa, ca nu s-a dus luni la Palatul Cotroceni, pentru a cere vreo functie. "Cu aceasta ocazie nu am solicitat nici o functie si nici nu mi s-a propus, motiv pentru care orice speculatie pe aceasta tema mi se pare derizorie", a spus Talpes. Dupa aceasta scurta si utila introducere, Talpes a spus lunii intregi, inca o data, ca s-a dus in vizita la Basescu pentru a-l anunta ca a demisionat din PSD si pentru a-l asigura, bineinteles, ca se poate baza pe el "in continuarea procesului de democratizare a Romaniei si de integrare in Uniunea Europeana".

Referindu-se in treacat si la cazul Omar Hayssam, Talpes a mai spus ca, in perioada in care a fost consilier prezidential, au venit la Cotroceni foarte multe informari atat de la SRI, cat si de la SIE, care se refereau nu numai la Hayssam, ci la o serie intreaga de cetateni arabi "banuiti a fi implicati in infractiuni economice si in terorism". "Toate aceste informari au fost inaintate structurilor abilitate prin lege din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor pentru a fi intreprinse cercetari. Surprinzator, pentru unele dintre acestea, din partea ministerului am primit acelasi raspuns - informatiile respective nu se confirma. Paradoxal, totodata, in aceasta situatie este faptul ca informatii care in perioada 2001-2004 nu se confirmau, in acest moment se confirma", a adaugat Talpes, depasit aparent de situatie.

DIP a salutat ancheta

Afland in sfarsit ca Mircea Geoana a cerut, de la inaltimea functiei sale, Consiliului de Integritate Morala sa verifice contractele pe care membrii ai partidului le-au avut cu oameni de afaceri controversati, filiala bucuresteana condusa de Dan Ioan Popescu s-a gandit ca ar fi bine "sa salute" acest demers. Mai ales ca au aflat ca se va incepe verificarea chiar cu filiala PSD Bucuresti. In aceeasi ordine de idei, PSD Bucuresti s-a gandit ca ar da bine sa anunte ca va manifesta, asa cum a manifestat si pana acum, transparenta totala in ceea ce priveste probitatea morala a membrilor sai. Pentru a arata cat este de hotarata sa faca curatenie in propria ograda, PSD Bucuresti aminteste de trecutul sau glorios cand a l-a exclus pe Omar Hayssam.

Mai mult chiar, pesedistii bucuresteni sustin ca singura lor vina este ca au fost colegi cu unul sau altul dintre cei a caror moralitate a adus grave atingeri imaginii si credibilitatii PSD in ansamblu. De altfel, pentru a nu fi singurii asupra carora planeaza suspiciuni, pesedistii din Organizatie au propus ca procesul verificarii "prieteniilor" cu Hayssam sa se extinda si la nivelul intregului partid, pe motiv de spalare totala a imaginii PSD.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.