Adriean Videanu a decis sa se retraga din cursa pentru presedintia Partidului Democrat, in favoarea lui Vasile Blaga, ministrul administratiei si internelor, sustin surse din partid. Primarul Capitalei a fost certat public de presedintele Traian Basescu pentru ca nu era de acord cu desfasurarea marsului gay, pe care pina la urma l-a autorizat.

Scopul acestei miscari tactice ar fi acela de a-i contrapune lui Emil Boc, presedinte interimar si primar al Clujului, un competitor puternic, cu influenta importanta in partid. Calculele aratau ca sistemul de nominalizare a delegatilor pentru Congres, in functie de numarul de voturi obtinute de Traian Basescu la alegerile prezidentiale, ar fi inclinat balanta Transilvaniei in favoarea lui Emil Boc, chiar daca Bucurestiul ar participa cu 450 persoane. Vasile Blaga, ministru ardelean, poate colecta si din voturile lui Emil Boc. Infringerea lui Videanu in fata lui Boc ar insemna "crearea unor transee intre Transilvania Orange si miticii de la Bucuresti", cred sursele citate.

In spatele acestei decizii sta, potrivit acelorasi surse, si temerea de a nu muta centrul de greutate al PD la Cluj, acolo unde Boc isi exercita mandatul de primar, si de a diminua capacitatea de reactie a partidului. Emil Boc ar putea pierde voturi si din cauza nemultumirilor fata de modul in care au fost negociate posturile. Daca Adriean Videanu este perceput ca un politician fara ambitii, in schimb Vasile Blaga este apreciat pentru capacitatea lui de a organiza si mobiliza partidul. Ca si Emil Boc, Vasile Blaga va prezenta Congresului din iunie o motiune populara. Luni seara, presedintele Traian Basescu a sugerat ca PD ar trebui sa se orienteze catre doctrina populara. Ramine de vazut daca cea social-democrata va mai fi reprezentata de vreun competitor PD la alegerile pentru presedintia partidului.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.