Presedintele Traian Basescu a declarat ca noul ministru de externe Cristian Diaconescu trebuie sa continue depolitizarea institutiei pe care o va conduce, intrucat MAE este locul profesionistilor in diplomatie, si nu un loc de refugiu pentru politicieni.

Traian Basescu, care a participat la sediul MAE la preluarea mandatului de catre Cristian Diaconescu de la Lazar Comanescu, a declarat ca apreciaza faptul ca toti cei trei ministri care au condus MAE in ultimii patru ani au facut eforturi pentru a depolitiza ministerul, relateaza NewsIn.

"Constat cu satisfactie ca in momentul de fata mai exista un singur politician care indeplineste o functie de ambasador", a spus Basescu.

Linia depolitizarii MAE trebuie continuata, a insistat presedintele Basescu la ceremonia de marti de la MAE. "Ministerul de externe nu este locul in care sa se refugieze in care sa se refugieze oamenii politici, ci este locul profesionistilor in diplomatie", a spus presedintele tarii.

"Vreau sa va asigur pe toti ca MAE va fi in continuare o institutie care va pune in prim-plan colaborarea partenerial-institutionala in elaborarea si aplicarea politicii externe romanesti. Vreau totodata sa va asigur totodata de faptul ca Ministerul de externe nu este o institutie politica si niciun fel de decizii care sa aiba un impact politic nu se vor lua aici", a declarat si noul ministru de externe.

Cristian Diaconescu preia portofoliul Externelor de la Lazar Comanescu. In audierile de sambata de la comisiile de politica externa ale Senatului si Camerei Deputatilor, el a spus ca una dintre prioritatile MAE, sub conducerea sa, va fi continuarea "unor proiecte foarte bune de politica internationala care au fost elaborate pana acum".

Judecator inainte de 1989, cu o cariera in diplomatie inceputa in anii '90, candidat la Primaria Generala a Bucurestiului in 2008, Cristian Diaconescu s-a remarcat in timpul guvernarii Nastase, cand a fost numit ministru al justitiei si s-a inregimentat in PSD, devenind ulterior purtator de cuvant al acestui partid si vicepresedinte al partidului pe domeniul politica internationala si relatia cu comunitatile romanesti.
Cristian Diaconescu, in varsta de 49 de ani, a fost senator in precedenta legislatura.

Dupa castigarea alegerilor din 26 noiembrie 2000 de catre PDSR, Cristian Diaconescu a fost numit, in decembrie 2000, secretar de stat pentru afaceri bilaterale in cadrul MAE, functie pe care a indeplinit-o pana in ianuarie 2004. In acest interval a fost negociator sef pentru Tratatul privind regimul frontierei de stat romano-ucrainene, pentru Tratatul politic de baza intre Romania si Federatia Rusa si pentru Legea maghiarilor din statele vecine Ungariei. In perioada ianuarie 2004-martie 2004, a fost secretar de Stat pentru Afaceri Europene in cadrul MAE.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.