"Ar trebui suspendata Ordonanta de Urgenta din decembrie si sa ramanem la cea din iulie", a declarat luni Nicolae Nemirschi referindu-se la OUG privind taxa auto.

Noul ministru al mediului a precizat ca va propune premierului si Guvernului sa suspende aceasta Ordonanta de Urgenta pe motiv ca Guvernul Tariceanu nu a facut o analiza intemeiata si nu a consultat Comisia Europeana si pe cei direct interesati, adica patronatele si producatorii de masini, relateaza Newsin.

Sambata, in cadrul audierii, Nicolae Nemirschi a declarat ca taxa auto va trebui nuantata, urmand a fi platita in functie de gradul de poluare al masinii, stabilit dupa noxele emise, si nu dupa vechimea autovehiculului.

"Taxa auto trebuie nuantata, nu anulata. Lucrurile trebuie diferentiate. E nevoie de un certificat de noxe clar, in care sa fie stabilit exact cat se plateste in functie de cat polueaza masina, iar nu sa conteze daca aceasta e la prima sau la a cincea inmatriculare", a spus Nemirschi.

El a adaugat ca taxa deranjeaza ca valoare, iar actualul act normativ trebuie sa fie revizuit, propunand chiar crearea unor roviniete care sa limiteze accesul in centrul orasului al masinilor cu grad mare de poluare. "Actuala lege nu e in regula si trebuie revizuita. (...) Cred ca vor trebui facute niste inele in oras, prin care masinile care polueaza foarte mult sa fie impiedicate sa ajunga in centrul orasului. Cei care au astfel de masini le-ar putea lasa la periferie, iar de acolo sa ia tramvaiul", a mai spus ministrul desemnat al Mediului.

Nicolae Nemirschi a mai precizat ca nu s-ar pierde foarte multi bani daca actul normativ actual privind taxa auto de poluare ar fi modificat, astfel incat programele finantate din acesta - Rabla, Casa Verde si reimpaduririle - sa fie in continuare sustinute din aceasta taxa.

Miercuri, 10 decembrie, Guvernul a decis printr-o noua Ordonanta de Urgenta, ce a modificat OUG emisa la inceputul lunii decembrie, sa tripleze incepand cu 15 decembrie taxa pentru autoturismele si autoutilitarele care nu au Euro 4 si care sunt inmatriculate pentru prima data pe teritoriul Romaniei si al altor state comunitare.

"Sunt scutite de la plata acestei taxe masinile a caror capacitate cilindrica nu depaseste 2.000 cm cubi si care au in dotare Euro 4. Mai este exceptata inmatricularea autoutilitarelor cu norme de poluare Euro 4. Ordonanta de urgenta ce abroga vechea ordonanta va fi publicata joi in Monitorul Oficial si va intra in vigoare de la data de 15 decembrie", a declarat purtatorul de cuvant al Executivului, Camelia Spataru.
Aceasta a mai anuntat ca persoanele care au platit taxa potrivit vechii ordonante emise de Guvern isi vor primi banii inapoi.

Guvernul aduce, astfel, lamuriri, dupa ce numerosi posesori de autoturisme au protestat marti intrucat au fost nevoiti sa plateasca aceasta taxa, desi initial era anuntat ca vechea ordonanta va intra in vigoare de la jumatatea lui decembrie.

Autoritatile au anuntat ca au perceput aceasta data, deoarece in MO nu era specificata data de 15 decembrie de cand urma sa se tripleze taxa de poluare auto.

Camelia Spataru a adaugat ca guvernul poate sa adopte inca ordonante de urgenta "pana la data validarii mandatelor noilor parlamentari alesi". Parlamentul actual al Romaniei isi incheie mandatul pe 13 decembrie, iar noul legislativ va fi investit din 15 decembrie.