Baronii PSD sunt marii castigatori ai guvernului Boc. 70% din fondurile UE vor ajunge pe mana acestora.
Portofoliul Mediului va primi cei mai multi bani, acestia urmand a fi administrati de catre Nicolae Nemirschi, omul lui Mazare si viceprimarul Constantei.

Imparteala ministerelor i-a bulversat pe liderii PSD, pe unii facandu-i fericiti, caci aveau la dispozitie portofoliile visate, pe altii suparati, caci cele dorite de ei s-au dus la PDL, scrie Cotidianul.

PSD a primit ministerele "de criza" - Munca, Sanatatea si Educatia, adica pe acelea care vor avea cele mai multe probleme in perioada urmatoare, in contextul crizei economice. Insa loteria ministerelor a adus pe masa PSD doua dintre portofoliile care la imparteala initiala revenisera democratilor: Agricultura si Mediul.

Pentru acesti bani au sosit cu mic, cu mare in biroul lui Ilie Sarbu de la Senat, dupa plecarea democratilor de la marea imparteala, baronii PSD Gavril Marza, Nicusor Constantinescu, Radu Mazare, Marian Oprisan, acesta din urma in pas alergator, de teama ca Mircea Geoana face si imparteala functiilor din Guvern in partid fara ei.

Cea mai mare batalie s-a dus pentru Mediu, unde Rovana Plumb, sefa departamentului de specialitate din PSD, n-a avut nici o sansa in fata barbatilor. Mircea Geoana a incercat sa-l impuna pe functie pe Ion Bazac, fost secretar de stat in guvernarea Nastase, importatorul oficial Ferrari in Romania. Au sarit insa baronii pusi pe cearta, caci de o luna s-au mutat la Bucuresti special pentru a pazi portofoliul Mediului, care le-a fost promis de Mircea Geoana inca de la alegerile locale din luna mai.

Radu Mazare dorise sa-l puna ministru la Mediu pe fratele sau, Alexandru, dar se pare ca acesta a fost respins personal de Traian Basescu la discutiile preliminare. Sub amenintarile zgomotoase ale baronilor, Geoana a cedat din nou.

Castigatorul vine insa tot din ograda lui Mazare, respectiv de la Primaria Constanta. Ministrul Mediului va fi viceprimarul PSD Nicolae Nemirschi. Rovana Plumb ar putea fi recompensata cu functia de prefect al Capitalei.

Unul din cele mai ravnite ministere printre pesedisti este cel de Externe. Mircea Geoana, o parte din liderii din teritoriu, dar si o parte din liderii PD-L il prefera pentru acest post pe Titus Corlatean, cel care a si redactat o mare parte din programul de guvernare pe problemele de politica externa. Potrivit NewsIn, Cristian Diaconescu isi doreste si el acest post si are, in afara de colegii sai, si sustinerea unei grupari din PD-L foarte apropiata de presedintele Basescu, care, de altfel, ar fi si dat semnale, dupa cum spun pesedistii, ca vicepresedintele PSD ar trebui sa fie seful diplomatiei. Or tocmai aceasta sustinere ar putea sa-l lase pe Diaconescu inafara Executivului, caruia i-ar mai putea ramane in acest caz doar sefia Comisiei juridice din Senat, care in domenii importante nu este decizionala.

In disputa se afla si Ministerul de Interne, ravnit de Gabriel Oprea, seful PSD Ilfov, dar si de senatorul Catalin Voicu, sustinut de PSD Bucuresti. Voicu a fost consilier prezidential in timpul mandatului lui Ion Iliescu si este militar de cariera. Asupra lui au planat insa in presa suspiciuni ca ar fi apropiat cercurilor interlope, de aceea pesedistii se feresc sa sustina prea mult aceasta propunere. Nu este exclus ca o a treia propunere sa fie gasita pentru a realiza un echilibru intre cele doua candidaturi. Gabriel Oprea este si el unul dintre sustinatorii alierii PSD cu PDL.

La Munca, Marian Sarbu are cele mai multe sanse, la fel si Ecaterina Andronescu, la Educatie.Se pare ca acestia, care au mai ocupat cele doua portofolii in guvernarea PSD 2001-2004, sunt printre putinele autoritati incontestabile in interiorul partidului.

La ministerul IMM-urilor are sanse Constantin Nita, iar la Sanatate sunt in carti Florian Popa, o propunere tot a PSD Bucuresti, Rectorul Universitatii de Medicina, si conservatorul Irinel Popescu. Irinel Popescu este propunerea cea mai agreata atat in partid, cat si in PD-L, insa medicul, care este de la PC, a primit de la colegii sai de la PSD conditionarea de a trece cu adeziune la social-democrati. La ministerul pentru Relatia cu Parlamentul ar putea merge Victor Ponta, relateaza NewsIn.

Din partea PDL, Finantele ar putea fi repartizate lui Gheorghe Pogea sau lui Ionut Popescu. La Transporturi inca este valabil numele lui Radu Berceanu.

La Aparare ar putea fi Mihai Stanisoara, fost consilier prezidential. Pentru Cultura se vechiculeaza numele lui Sever Voinescu, deputat de Prahova. Roberta Anastase si Monica Iacob Ridzi vor trebui sa aleaga intre portofoliile de la Turism si Tineret, potrivit Adevarul.

Pesedistul Dan Nica urmeaza sa ocupe functia de vicepremier.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.