Adrian Nastase i-a scris ieri premierului Calin Popescu Tariceanu dintr-o cvadrupla ipostaza - de presedinte al Camerei Deputatilor, de presedinte executiv al PSD, de fost prim-ministru si de profesor de drept international public - pentru a-i atrage atentia asupra unor probleme legate de adoptarea Legii privind statutul minoritatilor nationale.

Nastase ii reproseaza lui Tariceanu ca nu a facut o analiza corecta a consecintelor pe care adoptarea actului normativ le poate avea. In context, presedintele Camerei aminteste despre implicatiile avizului obligatoriu al Consiliilor autonomiei culturale la numirea unor directori de scoli, inoportunitatea separarii invatamantului la toate nivelurile, urmarile aparitiei unui set paralel de organisme cu prerogative asemanatoare autoritatilor administrative autonome. In plus, Adrian Nastase spune ca delegarea unor competente in domeniul protectiei minoritatilor catre Consiliile autonome culturale nu este constitutionala. Pe de alta parte, presedintele executiv al PSD critica lipsa unor consultari ale actualei puteri cu opozitia pe marginea acestei legi foarte importante.

Fostul premier ii aminteste lui Calin Popescu Tariceanu ca guvernul pe care l-a condus intre 2000 si 2004 a obtinut un nivel foarte bun de apreciere din partea organismelor internationale la capitolul protectiei minoritatilor nationale. In sfarsit, profesorul de drept Adrian Nastase ii atentioneaza pe guvernanti ca orice noua reglementare nu poate sa ignore cadrul constitutional si standardele internationale existente. "Un proiect care sa contravina caracterului statului roman de stat national (in sensul natiunii politice, civice) unitar, asa cum sunt acestea reglementate de Constitutie, care sa contravina dreptului international actual, ce nu recunoaste notiunea de drepturi colective ale minoritatilor, nu poate fi acceptat de cei care inteleg sa respecte pe deplin normele interne, in primul rand cele de ordin constitutional, precum si cele internationale in materie", incheie Adrian Nastase.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.