Viitorul guvern PD-L-PSD isi propune aderarea Romaniei la spatiul Schengen pana in luna martie 2011, dar si o salarizare decenta a lucratorilor din Politie si Jandarmerie, se arata in capitolul privind "Siguranta Cetateanului" din programul ce va sta la baza guvernarii in perioada 2009-2012.

Unul dintre obiectivele programului de guvernare PD-L-PSD este aderarea Romaniei la spatiul Schengen pana in luna martie 2011, care se va realiza prin implementarea Sistemului Informatic Schengen si prin finalizarea Sistemului Integrat de Securizare a Frontierei.

De asemenea, viitorul guvern isi propune profesionalizarea institutiilor responsabile in domeniul migratiei si azilului, precum si dezvoltarea capacitatii administrative a Oficiului Roman pentru Imigrari.
In ceea ce priveste Politia, programul de guvernare PD-L-PSD prevede o completare a deficitului de personal cu accent pe cresterea personalului operativ. Sunt prevazute, de asemenea, masuri necesare pentru o salarizare decenta a lucratorilor din politie si jandarmerie, care sa mareasca gradul de implicare a agentilor de politie in munca operativa si sa previna faptele de coruptie.

Odata cu marirea salariilor, se vor lua masuri si pentru cresterea eficientei activitatilor de prevenire si combatere a coruptiei interne prin adoptarea unui plan care sa diminueze factorii de risc ce favorizeaza coruptia si prin restructurarea si imbunatatirea activitatii structurilor interne care gestioneaza aceasta activitate.

Anul 2011 este un termen realizabil pentru aderarea Romaniei la Schengen, dar totul depinde de modul in care autoritatile romane se vor pregati pentru vizitele de evaluare care vor incepe in martie, a declarat, la inceputul lunii, pentru NewsIn, presedintele Grupului de lucru Evaluare Schengen, colonelul Philippe Rio.

Romania a prezentat pe 5 decembrie, la Bruxelles, in fata grupului de lucru Evaluare Schengen, raspunsul la chestionarul Schengen, un document complex ce contine 250 de intrebari vizand toate domeniile acquis-ului Schengen. Acest moment a marcat trecerea la cea de-a doua etapa in procesul de aderare la acest spatiu.

Romania si-a fixat, impreuna cu Bulgaria, obiectivul de a adera in 2011 la spatiul Schengen. Calitatea de membru Schengen aduce cu sine asigurarea libertatii depline de circulatie a cetatenilor romani in interiorul acestui spatiu prin eliminarea totala a frontierelor si libera circulatie a fortei de munca.

Conditiile pe care Romania trebuie sa le indeplineasca pentru aderarea la spatiul Schengen au in vedere securizarea frontierelor externe conform standardelor Schengen, realizarea Sistemului Informatic Schengen care asigura legatura directa cu bazele de date ale Uniunii Europene, crearea conditiilor pentru intregrarea in sistemul european comun de vize - ceea ce presupune dotarea ambasadelor sau a consulatelor Romaniei din acest spatiu la standarde Schengen - si realizarea conditiilor necesare pentru cooperarea politieneasca si judiciara.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.