Programul de guvernare al PDL-PSD prevede, la capitolul destinat "Securitatii Nationale", alocarea anuala a unui procent de minim 2% din produsul intern brut (PIB) pentru cheltuieli de aparare si pana la 2, 38% din PIB pentru proiecte concrete.

Potrivit programului de guvernare PSD-PDL, procesul de transformare a Armatei va continua si in perioada 2009-2012, astfel incat sa ajunga un instrument "modern, credibil si eficient", in masura sa asigure indeplinirea obligatiilor ce revin Romaniei in cadrul apararii colective a NATO, dar si a angajamentelor asumate in UE, precum si pentru sustinerea actiunilor politico-diplomatice ale Romaniei pe plan international. In acest sens, in document este prevazuta asigurarea unei "bugetari corespunzatoare" pentru structurile militare si de informatii, cresterea "semnificativa" a fondurilor destinate gestionarii situatiilor de urgenta, precum si pentru celelalte institutii cu atributii in domeniul securitatii nationale.

Programul de guvernare PDL-PSD a fost finalizat si urmeaza sa fie adoptat de fiecare partid

Astfel, este prevazuta alocarea anuala a unui procent de minim 2% din PIB pentru cheltuieli de aparare si pana la 2,38% pe proiecte concrete, in conditiile in care procentul de 2,38% din PIB a fost asumat de Romania in momentul aderarii la NATO. In 2008, bugetul pentru aparare a fost sub 2%.

Un alt punct atins de programul de guvernare al PDL-PSD se refera si la rolul pe care il va juca Romania la Marea Neagra, unde va trebui sa isi asume pozitia de "vector in sustinerea dimensiunii estice a securitatii NATO si UE".

De asemenea, ambitiile PDL-PSD in domeniul securitatii energetice sunt ca, pe termen mediu, Romania sa isi creasca independenta energetica, in sensul cresterii substantiale a productiei interne de energie, al reducerii dependentei fata de o sursa unica de import de energie si al promovarii unei Politici de Securitate Energetica la nivelul UE.

Alte directii de actiune prevazute in capitolul destinat "Securitatii Nationale" mai prevad: actualizarea si modernizarea cadrului legislativ privind intarirea securitatii nationale, reforma structurilor de aplicare a legii si a sistemului judiciar din Romania pentru combaterea eficienta a coruptiei si crimei organizate, protectia si dezvoltarea infrastructurii nationale, conectarea la retelele de transport europene, dar si participarea la promovarea democratiei, statului de drept, a stabilitatii si securitatii in vecinatatea Romaniei, in contextul eforturilor intreprinse de UE, NATO si de alte organizatii internationale, precum si in alte zone de interes strategic.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.