Pentru sustinatorii de moment ai lui Adriean Videanu, inevitabilul s-a produs. Emil Boc, presedintele interimar al PD uns in functie de Basescu la plecare, a intrat ieri oficial in cursa pentru presedintia PD.

Dupa esecul inregistrat de democrati in relatia cu PES saptamina trecuta, Emil Boc a fost aproape impins sa candideze cu platforma populara proiectata acum citeva luni de vicepresedintele Sorin Frunzaverde.

Principalul argument politic invocat de Boc pentru abordarea orientarii populare in platforma sa politica: ideea ca "PD nu mai are nici un drum comun cu PSD, nici in plan intern, nici extern". In plus, Boc s-a legitimat drept challenger la presedintia PD prin faptul ca "a incercat, ca presedinte interimar, sa promoveze multe dintre valorile si principiile initiate de Traian Basescu prin motiunea cu care a devenit presedintele PD", adica "promovarea si sustinerea unei noi generatii de politicieni si a unui alt fel de a face politica, adica in interesul cetatenilor si nu al unor interese de grup". Mai departe, asistat in momentul anuntului de Sorin Frunzaverde, a prezentat si ideea acestuia sub semnul careia a promovat proiectul popular, "corelarea actiunii politice a PD cu orientarea sa doctrinara, pe centrul scenei politice".

Boc se vede cistigator

"Competitia va fi decenta, o competitie a argumentelor, o competitie a oamenilor care se respecta, delegatii vor transa. Sint convins ca voi cistiga presedintia PD", a explicat Boc. Tot el a fost si cel care, in lipsa lui Adriean Videanu - despre care a spus ca avea o "intilnire cu o banca" - a anuntat ca si primarul Capitalei a reconfirmat ieri in sedinta BPN ca va candida la sefia PD, insa nu a dat detalii despre orientarea pe care o va avea motiunea acestuia.

De ce nu si-a anuntat mai de mult candidatura, asa cum a facut-o Videanu? Pentru ca, "in calitate de presedinte interimar al PD, care conduce partidul pe baza unei motiuni social-democrate, trebuia sa reprezinte formatiunea la toate nivelurile si structurile".

Termenul de depunere a motiunilor pentru candidatura la presedintia PD expira pe 6 iunie, iar potrivit calculelor de pina acum este putin probabila o a treia candidatura si cu atit mai putin probabila in persoana lui Vasile Blaga. Mai mult, surse democrate spun ca atributiile pentru viitorul nr. 1 si nr. 2 vor fi proiectate in functie de sansele reale de a deveni presedinte pe care Boc si Videanu le vor avea, in conditiile in care modificarea statutului se voteaza la Conventia Nationala, care alege si presedintele. Statutul creeaza, totodata, si calea catre o competitie reala, dat fiind ca sustinatorii uneia dintre motiuni nu o pot semna si pe a doua.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.