Primul dintre consilierii prezidentiali care au parasit Cotrocenii - chiar in decembrie 2004 - a fost Vasile Blaga. El a dat postul de consilier pentru securitate nationala, dupa numai trei zile de mandat alaturi de Basescu, pe cel de ministru al Administratiei si Internelor.

Prima plecare rasunatoare, insa, din echipa de sfatuitori ai sefului statului, a fost, in mai 2005, a lui Andrei Plesu, care a invocat motive de sanatate cand a renuntat la postul de consilier prezidential pentru relatii internationale.

A doua mare plecare rasunatoare, si aceasta tot din motive de sanatate, a fost, sase luni mai tarziu, cea a consilierului prezidential pe probleme juridice, Renate Weber.

Intre timp au plecat de langa Traian Basescu consilierul de stat pentru relatii cu publicul, Sorin Stefan Stanciu, si cel pentru protocol, Dumitru Honciu.

Dupa aparitia in mass-media a unor acuzatii de interventionism pe langa autoritatile statului in favoarea sotului sau, Stana Anghelescu isi dadea demisia din functia de consilier de stat - sef al Cancelariei Prezidentiale.

La scurt timp, o urma si cealalta sefa a Cancelariei Prezidentiale, Elena Udrea prezentandu-si demisia tot in urma unor acuzatii de presa.