Fostul sef al Serviciului de Informatii Externe (SIE), in perioada 1992-1997, si-a dat luni demisia din PSD dupa care a dat fuga la Cotroceni, unde a avut o convorbire de taina cu presedintele Traian Basescu.

Marti seara, intr-o emisiune televizata, Talpes a simtit nevoia sa faca public acest lucru. El a declarat ca s-a dus la Cotroceni pentru a-l asigura pe presedinte ca se poate baza pe el in sustinerea actiunilor statului pentru integrarea europeana. "Am vrut sa-l anunt pe seful statului - mi se pare o actiune absolut fireasca, absolut normala - despre pozitia pe care o am acum", a precizat Talpes despre intalnirea cu Basescu. Fostul sef al SIE a mai spus ca nu este vorba despre o pozitie politica si ca a vrut doar sa-l anunte personal pe presedinte despre demisia sa din PSD, despre care Basescu aflase. El i-a prezentat insa sefului statului si consideratiile sale despre ultimele evolutii din PSD.

"Am vrut sa-i spun ca voi actiona ca un independent si ca se poate baza pe mine in ceea ce priveste sustinerea actiunilor statului, sustinerea tuturor miscarilor, a tuturor actiunilor care vor genera democratie si integrare europeana", a adaugat Ioan Talpes.
Intrebat daca va infiinta un partid, senatorul a raspuns: "In viitor, voi vedea in raport de evolutia politica din Romania ce voi face. La ora actuala, nu mai am nici un fel de dependenta, nici un fel de elemente care sa ma blocheze in abordarea unei pozitii pe care o consider necesara".

Siguranta nationala si postul vacant de la Cotroceni

Talpes a mai discutat cu Basescu, potrivit unor surse prezidentiale, si probleme tinand de siguranta nationala, inclusiv cazuri cu implicatii politice. Trebuie precizat ca in momentul de fata presedintele Basescu nu are consilier pe probleme de siguranta nationala, loc ramas vacant dupa ce Vasile Blaga a renuntat la aceasta functie in favoarea celei de ministru de Interne. Este posibil ca, in aceste conditii, presedintele Basescu, sau chiar senatorul Talpes, sa fi facut o prima tatonare de a-l numi pe fostul pesedist in aceasta functie.
Talpes este foarte familiarizat cu aceasta functie fiindca a ocupat-o aproape timp de patru ani in vremea ultimului mandat al lui Ion Iliescu la Cotroceni. Acest lucru ar insemna ca demisia lui Talpes din PSD nu ar avea alte ratiuni decat dezangajarea sa politica pentru a putea ocupa acest post.

Oficial, senatorul Ioan Talpes a demisionat luni din PSD, el anuntandu-si plecarea din partid la sedinta de grup de la Senat si motivandu-si decizia prin "comportamentul" colegilor fata de "situatia" lui Ion Iliescu si prin felul in care s-a desfasurat votul la congres.

Omul lui Iliescu

Apararea lui Ion Iliescu este absolut fireasca de vreme ce Talpes este cunoscut drept unul dintre apropiatii lui Ion Iliescu inca din 1990. Talpes, dincolo de informatiile pe care le detine in urma functiilor detinute in stat (consilier prezidential in perioadele 1990-1992 si 2000-2004, sef al Serviciului de Informatii Externe intre anii 1992 si 1997, ambasador al Romaniei la Sofia - in perioada 1997-1998 - in plina suprematie CDR), a lasat de curand sa se inteleaga ca detine si adevarul despre legaturile si actiunile lui Omar Hayssam. "Daca cei care sunt obligati sa spuna nu o vor face, atunci voi spune eu", a afirmat ieri Talpes. Asta dupa ce deja fusese la Cotroceni.


Despre autor:

Sursa: Realitatearomaneasca.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.