Viceprimarul Laszlo Attila, care este si presedintele UDMR Cluj, a afirmat ca un premier din Cluj-Napoca va fi un lucru benefic pentru populatia judetului. "Pe mine ma bucura aceasta nominalizare pentru ca este vorba de o persoana capabila din Cluj, iar cei care vor avea de castigat sunt clujenii din Cluj-Napoca si din judet”, a afirmat Laszlo, care a evitat sa spuna daca isi va asuma functia de primar interimar daca va fi desemnat, transmite corespondentul NewsIn.

Cel mai probabil, insa, primarul interimar va fi actualul viceprimar PD-L, Sorin Apostu, care a afirmat ca daca aceasta este dorinta Consiliului Local, va accepta interimatul. “Daca voi fi desemnat, va fi o onoare pentru mine si imi voi exercita atributiile la fel ca pana acum”, a spus Apostu.

Viceprimarul il considera pe seful sau pe linie politica, Emil Boc, drept un om potrivit pentru a fi premier pentru ca provine din adminstratia locala. "Suntem mandri ca pentru prima data premierul este desemnat dintr-un oras si din cadrul unei organizatii din afara Bucurestiului. Faptul ca domnul Boc vine din interiorul unei administratii locale demonstreaza ca stie cum sa lucreze pentru cetatean”, a afirmat Apostu.

Mentionam ca din cei 27 de consilieri locali din Cluj-Napoca 16 sunt ai PD-L, cinci sunt ai UDMR si cate trei de la PSD si PNL.

La nivelul Consiliului Local Cluj-Napoca, UDMR si PD-L au o intelegere care le garanteaza majoritatea absoluta, iar la nivelul Consiliului Judetean Cluj majoritatea simpla.

Potrivit legii administratiei publice locale 215/2001, articolul 72, (1) "In caz de vacanta a functiei de primar, precum si in caz de suspendare din functie a acestuia, atributiile ce ii sunt conferite prin prezenta lege vor fi exercitate de drept de viceprimar sau, dupa caz, de unul dintre viceprimari, desemnat de consiliul local cu votul secret al majoritatii consilierilor locali in functie”.

Data organizarii alegerilor pentru functia de primar se stabileste de Guvern, la propunerea prefectului. Alegerile se organizeaza in termen de maximum 90 de zile de la vacantarea functiei de primar”, se arata in acelasi articol, la aliniatul 4.

Premierul desemnat Emil Boc a declarat ca a acceptat propunerea presedintelui Traian Basescu de a fi desemnat premier si ca se va prezenta cu noul Cabinet in Parlament, luni, 22 decembrie, respectand astfel calendarul initial.